Ülkede çocukların bir 23 Nisan’a daha çocuk işçiliğinin gölgesi altında girdiğini belirten Meriç, ‘’ TÜİK’in verilerine göre çocuk işçi oranı yüzde 22,1’e yükselirken 46 bini aşkın çocuk ise sokakta çalıştırılıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre çocukların işgücüne katılım oranı erkek çocuklar için yüzde 32,2 kız çocuklar için yüzde 11,5 olarak tespit edildi. 2022 yılında yüzde 18,7 olan çocuk işçilik oranı bu yıl ise yüzde 22,1'e yükseldi. ‘’ ifadelerini kullandı.
ÖLÜMLERDE DE ARTIŞ VAR
Meriç, çocukların iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini ve ölüm rakamlarının da artış gösterdiğine dikkat çekerek, ‘’İşçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin alınması gereken tedbirler alınmıyor. Veya alınan önemler yetersiz. Çocuklar çalıştırılırken kendi kontrolünü sağlayamadığı için tedbiri nasıl alacağının inisiyatifini alamıyor. Ancak bu durumun kendisi yetişkin işçiliğini de tehlikeye sokuyor. Çocuğun yaptığı bir hata yetişkin bir işçinin de iş kazasına uğramasına neden oluyor. Kayıt dışı çalıştırılıyorlar. Bu çocuklar tehdit ediliyor, istismara maruz bırakılıyor.” diye konuştu.
GAZİANTEP’TE DE SAYI YÜKSEK
Çocuk işçi sayısının Gaziantep’te de Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu ifade eden Meriç şunları söyledi: ‘’İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG)2020 yılındaki raporuna göre Türkiye’de en az 2 milyon çocuk işçi var. Bunların 300 bini Gaziantep’te. Diğer yandan MESEM kapsamında çalıştırılan 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine asgari ücretin en az yüzde 30’u, 12. sınıftaki kalfalaraysa asgari ücretin en az yarısı kadar ödeme yapılıyor. Bu ücretler işsizlik sigortası fonundan karşılanıyor. Öğrencilerin sigortaları da devlet tarafından karşılanıyor. Ancak sanayide, üretimde, her işte ucuz işçi olarak çalıştırılan, çırak veya stajyer konumundaki çocuklarımızın sigorta girişi, emeklilikte hak olarak sayılmıyor. Böylece patronlar hiçbir maddi külfete girmeden kamu kaynaklarıyla çocukları çalıştırıyor. Hatta çalıştırmış gibi gösterenlerde var’’ ifadelerini kullandı.