Şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını vurgulayan Peri, “Şiddetten korumanın yolu, toplumun bakış açısını değiştirmekten geçer” dedi.
Artan kadına şiddet olaylarının toplumun kanayan bir yarası olduğunu söyleyen Peri, “Maalesef kadına şiddet, artık ülkemizin her döneminde bir numaralı gündemi oldu. Şiddet yetersiz insanların işidir. Şiddet insanın kendi değerinin farkına varamamasından ve cehaletinden kaynaklanır. Şiddetin hiçbir türlüsünü tasvip edilmesi mümkün değildir. İnsan hayatındaki ve toplumsal alandaki önemi açısından da bakıldığından kadına karşı şiddetin ise bunun yanında apayrı noktada tutmak lazım. Kadına karşı şiddetin temelindeki nedenin cehalet olduğuna inanıyorum. Ve bu cehaleti yok etmeden kurtulmamız mümkün değil” diye konuştu.
GAZİANTEP’TE 6 YILDA 72 KADIN CİNAYETİ
Tüm yurtta olduğu gibi Gaziantep’te kadına yönelik şiddetin son yıllarda arttığına dikkati çeken Peri, kentte 2013-2019 yılları arasında 72 kadının katledildiğini anımsattı. Kadına yönelik şiddetin artık son bulmasının gerektiğini ifade eden Peri, İstanbul Sözleşmesi’nin etkin kullanılması halinde kadına yönelik şiddetin de son bulacağına inandığını belirterek, şunları kaydetti: “Özel olarak kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti hedef alan ilk Avrupa sözleşmesi olma niteliğini taşıyan Sözleşme’nin amacı, kadınları her türlü şiddete karşı korumak ve kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmak.”
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR
Son günlerde tartışmaya açıklan ve iptalinin konuşulduğu İstanbul Sözleşmesi’ ile ilgili “geri adım atılması düşünülemez” diyen Peri, “Kadına yönelik her türlü ayrımcılığın ortadan kaldırılmasına katkıda bulunmak ve kadınları güçlendirme yolu da dahil olmak üzere kadınlarla erkekler arasında fiili eşitliği sağlamak; ev içi şiddetin tüm mağdurlarının ve kadına yönelik şiddet mağdurlarının korunması ve bunlara yardım edilmesi için kapsamlı çerçeve, politika ve önlemler geliştirmek; kadına yönelik şiddeti ve ev içi şiddeti ortadan kaldırma amacıyla uluslararası işbirliğini yaygınlaştırmak; kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetin ortadan kaldırılması için bütüncül bir yaklaşımın benimsenmesi maksadıyla kuruluşların ve kolluk kuvvetleri birimlerinin birbiriyle etkili bir biçimde işbirliği yapmalarına destek ve yardım sağlamaktır. Ayrıca Sözleşme’nin önsözünde, Sözleşme’nin hedefinin kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetten arınmış bir Avrupa yaratmak olduğu belirtilmektedir. Tek amacı kadını korumak ve kadına yönelik şiddete son vermek amacı taşıyan İstanbul Sözleşmesi’nden geri adım atılması düşünülemez; çünkü İstanbul Sözleşmesi yaşatır” diye konuştu.