Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ünverdi’den vergi düzenlenmesi önerisi

Haber Giriş Tarihi: 15.12.2021 16:02
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 07:37
Kaynak: İHA
Ünverdi’den vergi düzenlenmesi önerisi

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, 2021 yılının son çeyreğinde döviz kurunda yaşanan hızlı yükselişlerin şirketlerin mali tablolarına kur geliri olarak yansıyacağını belirterek, bu sebeple firmaların mağduriyet yaşamaması ve kur farkından dolayı daha fazla vergi ödememesi için gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.

Gaziantep’in ihracat odaklı üretim yapan bir kent olduğunu ve ticaretini ağırlıklı olarak döviz cinsinden yaptığını belirten Başkan Ünverdi, Gaziantep’te faaliyet gösteren sanayicilerin tüm ihracatçı firmalar gibi döviz üzerinden hammadde alımı yaptığını ve üretmiş olduğu ürünleri yurt dışına döviz değeri üzerinden ihraç ettiğini kaydederek, 2021 yılının son çeyreğinde ülkemiz piyasalarında döviz kurunda yaşanan hareketliliğin şirketlerin mali tablolarına fiktif kur geliri olarak yansıyacağının altını çizdi.
Adnan Ünverdi, Vergi Usul Kanunun 280. Maddesinde, “Yabancı paralar borsa rayici ile değerlenir. Borsa rayicinin takarrüründe muvazaa olduğu anlaşılırsa bu rayiç yerine alış bedeli esas alınır. Yabancı paranın borsada rayici yoksa değerlemeye uygulanacak kur Maliye Bakanlığınca tespit olunur” ifadelerine atıfta bulunarak, “İlgili madde uyarınca şirketlerimiz yıl sonunda halihazırda muhasebe kayıtlarında bulunan dövize yönelik yeniden değerleme yapmak zorundadır. En son değerleme yapılan 30.09.2021 tarihinde dolar kuru 8,84 TL iken bugün itibariyle ortalama yüzde 60 oranında artış göstererek 14 TL üzerine çıkmıştır. Bu durumda şirketlerimiz özellikle döviz cinsinden yurt dışı kaynaklı alacakları da dahil olmak üzere, ortaya çıkan kur farkı üzerinden yüzde 25 oranında kurumlar vergisi ödemek durumunda kalacaklar” diye konuştu.
Başkan Ünverdi, firmaların yaşayacağı mağduriyetin önüne geçilmesi içinse, 31 Aralık 2021 tarihinde dikkate alınacak olan döviz kurunun belirlenmesinde 30.09.2021 tarihindeki kurun esas alınmasının sağlanması ve önümüzdeki dönemlerde aynı sorunun tekrar yaşanmaması adına oluşan kur farkının vergiden istisna tutulması gerektiği konusunda görüşlerini sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.