Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Antep fıstığı ihracatında yaşanan sorunları konuştular

Antep fıstığı ihracatçıları, tedarik, kalite ve fiyatta yaşanan sorunlar dolayısıyla yurt dışı pazarlarını kaybetmemek için fıstığın "Dahilde İşleme Rejimi" kapsamına alınmasını istiyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2022 09:13
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 05:49
Kaynak: İHA
Antep fıstığı ihracatında yaşanan sorunları konuştular

Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Mehmet Çıkmaz başkanlığında toplandı. Toplantının ana gündem maddesini Antep fıstığı ihracatında yaşanan sorunlar oluşturdu. Fıstık hasadı mevsiminde bulunulmasına rağmen ihracat rakamlarında yaşanan düşüşlerin ihracatçıları farklı arayışlara mecbur bıraktığı açıklandı.

DIŞ PAZARLARI KAYBETME RİSKİ VAR

Fıstık ihracatının alarm verdiğini ifade eden Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, "Fıstık üretiminde istikrarlı bir rekoltenin olmaması ve stokçuların spekülatif hareketleri dolayısıyla yurt dışı pazarlarda rekabet etme şansımız çok azaldı. Hem fiyat hem de kalite anlamında yurt dışı pazarlarda rekabet edemediğimiz için yılların emeği olan pazarlarımızı kaybetme riski ile karşı karşıyayız. Pazarlarımızı kaybetmemek, ihracatta sürekliliği sağlamak ve kapanma aşamasına gelen fıstık işleme tesislerinde üretime devam etmek için Antep fıstığının Dahilde İşleme Rejimi kapsamına alınmasını istiyoruz" dedi.

ARZ VE FİYAT İSTİKRARI İSTİYORUZ

 Fıstığın Dahilde İşleme Rejimi kapsamına alınmasının iç pazarlara değil dış pazarlara yönelik bir karar olacağının altını çizen Başkan Mehmet Çıkmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bilindiği gibi Antep fıstığı karakteristik bir özellik taşımaktadır. Özellikle pastacılık, çikolata ve kuruyemiş ürünlerinde ana girdi maddeleri arasında yer almaktadır. Dolayısıyla da Antep fıstığına iç ve dış pazarlarda talep giderek artmaktadır. Ancak bizim rakip ülkelere göre büyük dezavantajlarımız bulunmaktadır. Çünkü üretimde istikrar yoktur. Bunun yanında stokçuların yüzünden fiyatlarda spekülatif dalgalanmalar yaşanmaktadır. Tedarik ve ürüne fiyat oluşturma konusundaki sorunlar dolayısıyla işletmeler üretimlerini ara vermek zorunda kalmakta, hatta çok sayıda işletmede işten çıkarmalar yaşanmaktadır.

İHRACATTA YÜZDE 56 GERİLEME

Şu anda Antep fıstığında hasat döneminde bulunuyoruz. Eylül ayının ilk haftasındaki ihracat verilerine baktığımız zaman geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ihracatımızın yüzde 56 oranında azaldığını görüyoruz. Eğer tedbir alınmazsa ihracattaki azalma devam edecektir. Bölgemizin en önemli tarımsal ürünü olan Antep fıstığı arzı, işlenmesi ve ihracatında yaşanan bu sorunların önüne geçmek amacıyla fıstığın Dahilde İşleme Rejimi kapsamına alınmasını istiyoruz. Aksi taktirde iç piyasaya istikrar gelmeyeceği gibi yurt dışında uzun yıllardır binbir emekle oluşturduğumuz pazarları da rakiplerimize kaptırırız. Fıstık dahilde işleme kapsamına alındığı zaman arz ve fiyat istikrarı sağlanmış olur. İhraç kayıtlı olarak yurt dışından ithal edilecek fıstık iç pazardaki fiyatları etkilemeyecektir. Dolayısıyla gerek bölge, gerekse de ülke ekonomimiz bu durumdan olumsuz etkilenmeyecektir."

DAHİLDE İŞLEME REJİMİ İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI

 Başkan Çıkmaz, fıstığın belirli bir süre için dahilde işleme kapsamına alınmasını istediklerini vurgulayarak, "İhracat pazarlarının korunması, rekabet gücümüzün artırılması, ihracatta devamlılığın sağlanabilmesi ve üretime devam edebilmek için 10 Temmuz 2023 tarihine kadar Antep fıstığının Dahilde İşleme Rejimi kapsamına alınması hususunda gerekli merciler nezdinde çalışmalara başladık" diye açıklamada bulundu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.