Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Asırlık kutnu kumaşına tanıtım filmi çekildi

Yöresel değerleri yaşatmaya büyük önem veren Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından, asırlık el sanatlarından "Antep kutnu kumaşının" daha geniş kitlelere tanıtılması amacıyla "Bir Tutkudur Kutnu" başlıklı bir tanıtım filmi hazırlandı

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2017 11:53
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 19:44
Kaynak: İHA
Asırlık kutnu kumaşına tanıtım filmi çekildi

Ülkemizde sadece Gaziantep'te üretilen ve dokuma sanatı 16. yüzyıla kadar uzanan kutnu kumaşının geçen yıl coğrafi işaret tescilini alan GSO, bu kültürel değeri yaşatmak, geliştirmek ve tüm dünyaya tanıtmak için çalışmalara hız verdi.

Mir İletişim Ajansı Başkanı ve Kreatif Yönetmeni Emre Güven ile ekibinin 9 ay süren çekimleri sonunda projenin 8 dakikalık kısa bir tanıtım filmi hazırlandı.

Kutnu kumaşının birbirinden zahmetli ve uzun süren üretim aşamalarının çekimleri; Ahmet Karabulut, Abdulkadir Mekki, Cemil Kınalıgil, Kasım Kaygın, Orhan Tozluoğlu, M. Erdal Elbay gibi ömrünü mesleğe vermiş ustaların anlatımıyla gerçekleştirildi.

Söküm işlemi, boyama işlemi, mezekçilik, taharlama ve dokuma aşamalarını ustalarla birlikte kayda alındığı filmde, kutnu kumaşının tüm serüveni, göz alıcı renkli bir görsellikle sunuluyor.

FİLM, SOSYAL MEDYA MECRALARINDA YAYINLANIYOR

Film hazırlanırken ayrıca, kutnu ustası Abdulkadir Mekki'nin özel arşivinden faydalanıldı. Abdulkadir Mekki yıllarca büyük emek harcayarak oluşturduğu albümündeki fotoğrafları, kumaş örneklerinin görsellerini paylaşarak filmin yapılmasına büyük katkı sağladı.

Kutnu kumaşının günümüzdeki örneklerini ve tasarımlarını görme fırsatı bulunan tanıtım filmi; YouTube başta olmak üzere birçok sosyal medya mecrasında da yayınlanmaya başlandı. Film, "https://www.youtube.com/watch?v=pJnlQeXkHWc" ve "https://www.facebook.com/GaziantepSanayiOdasi/videos/1642943939055055/" ile Sanayi Odası'nın http://www.gso.org.tr/content/kutnu/kutnu.aspx adresinden izlenebiliyor.

KONUKOĞLU: "KÜLTÜREL BİR MOZAİK"

Tarihi ve kültürel değerlerin bir toplumun geçmişi olduğuna işaret eden GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, bunları aslına uygun olarak koruyarak bugüne uyarlayabilmenin ve yaşatabilmenin önemini vurguladı.

Konukoğlu, kutnu kumaşının Gaziantep kültür hazinesinin en nadide parçalarından birisi olduğunu ifade ederek, şöyle dedi:

"Gaziantep'ten dünya mirasına hediye edilen kutnu; tarihin süzgecinden geçerek günümüze gelen kültürel bir mozaiktir, yüzyıllardır ilmek ilmek dokunan emektir, Anadolu'da güzelliğin ve zarafetin sembolüdür... 16. yüzyıldan beri Gaziantep'te dokunan ve padişah kaftanları dikilmesi nedeniyle 'Saray kumaşı' olarak da bilinen kutnu kumaşını korumak ve yaşatmak, marka değerini yükselterek ülkemiz ve dünya ekonomisine kazandırmak öncelikli hedeflerimizden birisidir."

GSO'nun hazırlattığı "Bir Tutkudur Kutnu" filminin, kutnu kumaşının Türkiye ve dünya çapında tanıtılmasına büyük katkı sağlayacağını belirten Konukoğlu, filmin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

ÖDÜL KAZANDIRDI

Kutnu Tanıtım Grubu, "Gelenekten Geleceğe Kutnu" projeleri, Türkiye Halkla İlişkiler Derneği tarafından geçen yıl düzenlenen 15. Altın Pusula Halkla İlişkiler Ödülleri Yarışması'nda "Juri Özel Ödülünü" kazanmıştı. Kutnu kumaşının yaşatılması ve marka değeri kazandırılması için gösterdiği çabalardan dolayı Kutnu Tanıtım Grubu, Marketin Türkiye tarafından "Gaziantep'e Katma Değer Katan Marka" olarak da seçilmişti.

Dünyaca ünlü modacı Dilek Hanifi'nin, Zeugma Mozaik Müzesi'nde gerçekleştirdiği kutnu defilesi tüm dünyada yankı bulurken, Türk tasarımcı Serap Pollard ise "AW15 Kutnu" koleksiyonu ile Londra Moda Haftası'nda moda dünyasına tanıtmıştı.

KUTNU KUMAŞI     

Antep Kutnu Kumaşı, Gaziantep bölgesinde yüzyıllardır üretilen ve kullanılan genellikle çözgü sateni veya bezayağı örgü ile dokunan, boyuna çizgili desenlerden oluşan bir tür atlas kumaştır.

Bu kumaşın atkı sıklığı ve çözgüsüne göre ''kutnu, meydaniye kutnu ve alaca kutnu'' olmak üzere üç çeşidi bulunur. Bunların tümü Antep Kutnu Kumaşı adı ile anılır.

Çözgüsü ince ipek, atkısı pamuk ve ipek karışık atılmış, çoğunlukla yollu bir kumaştır. Zamanla çözgüsü suni ipek (floş) iplik, atkısı pamuk iplik kullanılmaya başlanmıştır.

Renkli çözgülerin oluşturduğu boyuna çizgili yolların genişlikleri, renkleri ve desenlerine göre Antep Kutnu Kumaşa ''Hindiye Kutnu, Mercan Kutnu, Vişneli Furş, Çiçekli Şahiye, Çingene, Sultan, Yeşil İnci...vs'' gibi değişik adlar verilmektedir.

Çözgü ipliklerinin bağlama batik tekniği ile renklendirilmesinden dolayı kendiliğinden oluşan desenlere göre ise ''Sedefli Bağlama Kutnu, Beyaz Taş Kutnu, Zincirli Kutnu, Sarı Taş Kutnu, Bağlamalı Mehtap... vs'' farklı şekilde isimlendirilmektedir.

Kutnu kumaşı geleneksel giysilerde, halk oyunları kıyafetlerin yanı sıra günlük hayatta kullanılan fular, yelek, gömlek, kravat, çanta, giyim eşyaları ile perde, döşemelik kumaş, dekorasyon ve süs eşyalarının yapımında da kullanılmaktadır.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.