Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ASKON ilk günden beri sahadaydı

'Asrın felaketi' olarak gösterilen Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından sahaya inen ASKON Gaziantep Şubesi, depremzedeleri yalnız bırakmadı.

Haber Giriş Tarihi: 16.03.2023 16:23
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 06:10
Kaynak: İHA
ASKON ilk günden beri sahadaydı

6 Şubat tarihinde saatler 04:17'yi gösterirken aralarında Gaziantep'in de bulunduğu 11 ili yıkan deprem felaketi sonrası ASKON Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Güneş ve yönetimi ailelerini dernek binasına bıraktıktan sonra tam kadro sahaya indi. Dernek yönetimi, depremin hemen ardından şehrin durumunu görmek ve gerekli organizasyonu yapmak, yıkım bildirilen semtler, olası tehlike arz eden noktalar ve vatandaşların yoğun olarak toplandığı bölgeleri hızlıca etüd edip faaliyet raporunu ana hatlarıyla belirledi.

KAPILAR DEPREMZEDELER İÇİN AÇILDI       

İlk şokun atlatılmasının ardından halkın yeme içme sorununun oluşacağı ön görülerek farklı il ve ilçelerde çorbalar yaptırıldı. ASKON  Şube Binası kapıları yemek sorunu yaşayan vatandaşlar  için açıldı. Yemek sonrası içme suyu sıkıntısı baş gösterecekti ve gerekli bağlantılar sağlandı. Başlangıç olarak 3 palet su, başkan Güneş ve yönetim kurulu üyelerinin şirketlerine ait ticari araçlara yüklenerek şehrin ulaşılabilirliği yüksek noktalarına dağıtılmaya başlandı. Şube Başkanı Güneş, yıkılan bina enkazı çevresinde su dağıtımı yapacakların risk taşıdığını düşünerek yalnız bırakmadı.  Dağıtımı organize etmek ve enkaza yardım için ekibin başında sahadaydı.

MADDİ VE MANEVİ SORUMLULUK ALDILAR

Gaziantep Afad koordinasyon merkezi yöneticileri ile toplantıya katılan ASKON yönetimi maddi ve manevi sorumluluk aldı. İl Afet yöneticileri ile durum değerlendirmesi yapmak ve  organizasyon şeması oluşturmak adına toplantıya katılan başkan Mustafa Güneş ve yönetim kurulu, ASKON Gaziantep Şubesi adına maddi manevi  sorumluluk almak ve desteklemek adına salonda yerini aldı.Mevcut duruma öngörüler ile hazırlanan faaliyet raporunun çok hızlı eylem planlaması yapılırken, öncelikler belirlendi. ASKON'dan yapılan açıklamada, 'Felaketin acı bilançosu giderek artarken ve insani yardımın bir an önce ulaştırılması gerekiyordu. Aile ve sosyal hizmetler bakanlığına ait olan, Afet Acil Sosyal Yardım Bakanlığı (ASYA) depremin ilk saatlerinden itibaren Gaziantep ve diğer illere gelmiş yardım hizmetleri için organizasyona başladığı ilk dakikalarda Askon olarak lojistik çalışmalarına önemli katkı sağladık. Askonun onlarca üyesi gerek insan gücü gerekte koordinasyon sağlamak amacıyla 5 gün desteklerini sürdürdü'. denildi.

GÜNEŞ: DEPREMZEDELERE YUVA OLDUK

ASKON Gaziantep Şube Başkanı Mustafa Güneş, 'Depolarda doğru koordinasyon ve özverili çalışma sergileyen ekibimiz gün akşam olurken tüm organizasyon ASKON Gaziantep Şube yönetilip icra edilir hal almıştı. Şehirde kesilen doğalgaz ve su depremzedeleri ekmek, ısınma ve hijyen sorunuyla karşı karşıya bırakmıştı. Faaliyet planına ilk öngörüde ekmek ve ısınma temini ekleyen şube yönetimi hızlıca tedarik edebildiği tüm ekmek battaniye ve ısıtıcıları ihtiyaç sahiplerine dağıtmaya başlamıştı. Bu sırada kaynak su tedarik eden diğer ekibimiz tankerlerde şehrin belirli noktalarına su dağıtımı için yola çıkmıştı. Şubemiz kapılarını 24 saat açık tutacağını belirterek barınma yeme içme ısınma ihtiyacı duyan tüm depremzedelere çağrıda bulundu ve yüzlerce depremzedeye yuva oldu.

Türkiyenin dört bir yanından gelen ASKON insani yardım tırları gönüllü arama kurtarma ekipleri üslendiğimiz sorumluluğu daha da güçlendirdi. Gelen aramalara kayıtsız kalmamak her depremzede haneye ulaşmak için sivil lojistik destek çağrısında bulunduk ve mükemmel bir dayanışmaya şahit olduk' dedi.

NURDAĞI VE İSLAHİYE'YE KOŞTULAR

Güneş, Nurdağı, İslahiye Kahramanmaraş köylerinden gelen her çağrıya seve seve koştuklarını dile getirdi. Güneş, 'Hemşehrilerimiz. Gaziantep şubede ise gelen ihtiyaç sahiplerinin kapıdan girdiği an itibariyle yeme içme ısınma ve barınma  imkanlarını başarıyla sağladığı ve kendini toparlayan afetzedelerin yeni gelenlerle ilgilendiği kendi yaralarını yine kendilerinin sardığı koca bir aile olmuştu. Yurtdışından acımızı paylaşıp mücadelemize destek için sıcak yemek dağıtımı görevini üstlenen askon usa kilometrelerce öteden yaşanılan depremin sarsıntısının karada değilse de yüreklerinde olduğunu her gün yaşanılan mücadeleye yakın katkılar sağlayarak hissettirdi. Ayrıca Gaziantep'in ve diğer şehirlerin hızlı bir şekilde nasıl bir araya geldiğini ve koordine olduğunu görmüş olduk ve STK'ların ne kadar önemli kurumlar olduğunu fark ettik ve fark ettirdik. bu vesileyle tüm STK kurumlarına devletimizin tüm bakanlıklarına ve destek olan herkese çok teşekkür ediyorum rabbim bu acıyı bir daha yaşatmasın' ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.