Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BAKBAK, GDAÜ PARLAMENTER ASAMBLESİ’NDE TÜRKİYE’Yİ TEMSİL ETTİ

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2018 15:24
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 02:14
Kaynak: İHA
BAKBAK, GDAÜ PARLAMENTER ASAMBLESİ’NDE TÜRKİYE’Yİ TEMSİL ETTİ

AK Parti Gaziantep Milletvekili, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Dr. Derya Bakbak Bosna Hersek’in ev sahipliğinde düzenlenen Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci (GDAÜ) Parlamenter Asamblesi Toplantısı’nda Türkiye’yi temsil etti.

 

Bosna Hersek’in dönem başkanlığında düzenlenen toplantıda; ekonomi, istihdam alanları, mühendislik, imalat, özel sektör, dağıtım, enerji, turizm, dijitalleşme ve bölgesel yatırımlar gibi konu başlıkları ele alındı.

Toplantıda konuşan Dr. Bakbak, “Tüm GDAÜ ülkeleri ile tarihi beraberliğimiz ve coğrafi yakınlığımız çerçevesinde iyi ilişkilerimizi sürdürmeye devam edecek, ikili işbirlikleri ile ticari ve turizme yönelik ortaklıklarımızı daha da sıkılaştıracağız.” dedi.

Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci’nin Balkanlarda barış, güven ve istikrar ortamının tesisi, komşuluk ilişkilerinin kurulması ve bölgesel işbirliğinin sağlanması amacıyla 22 yıl önce başladığını hatırlatan Dr. Bakbak, bu sürecin beş yıl önce de Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Parlamenter Asamblesi ile taçlandığını belirtti.

Türkiye ile Balkanların bir bütün olarak ele alınması gerektiğine işaret eden Dr. Bakbak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Balkanlar, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan tek kapısıdır ama bu coğrafya Türkiye için komşu olmanın çok ötesindedir.

Bu nedenle Türkiye Cumhuriyeti’nin Balkanlara yönelik politikası da   Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde komşu siyaseti ile değil; tıpkı tarihteki gibi kardeş, akraba ve soydaş yaklaşımı ile olmuştur.

Balkan ülkelerinin günümüz siyasi yapılarına baktığımız zaman kırılganlıklarını koruduğunu görmekteyiz. Özellikle etnik temelli ayrılıkçı söylemler ve oluşumlar ile organize suç odakları dikkat çekmektedir. Bahse konu aşırı milliyetçi etnik hareketler, bölge için yeni istikrarsızlık odaklarını yaratma potansiyeli taşımaktadır.Bu itibarla, Balkanlarda, suni ayrımlardan kaçınılması gerektiğini savunuyoruz.Balkanlarda barış ve istikrarın hüküm sürmesi gerek bölgenin gerek Avrupa’nın gerekse ülkemizin yararınadır. İstikrarsızlığa yol açacak faaliyet ve gelişmeler tüm bölgeyi olumsuz yönde etkileme riskine sahiptir.”

Türkiye’nin bu süreçteki anahtar rolüne dikkat çeken Bakbak, “GDAÜ ülkeleri arasında ortak çıkar alanları yaratılarak mevcut işbirliğinin hızlandırılması ve kapsamlı bir bölgesel uyum sağlanması hedeflerimizin başında gelmektedir.”dedi.

Dr. Bakbak, konuşmasına şöyle devam etti: “Bizler bu toprakların savaş sahnesi yerine barış ve istikrar sahası olmasını istiyoruz. Bu noktada Türkiye’nin anahtar rolüne büyük ihtiyaç vardır. Altını çizmek isterim ki Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci’nin kurucu üyelerinden olan Türkiye, ağabeylik rolünden çok stratejik ortaklık rolü üstlenmiştir.

Daha etkili bir işbirliği süreci için Daimi Sekreterlikle ilgili görüşümüz de değişmedi. Kalıcı bir sekreterlik geri dönülmezdir. GDAÜPA’nın kurumsallaştırılması için Daimi Sekretarya’nın tesis edilmesinin gerekliliği tüm değerli katılımcılar tarafından bilinmektedir. Daha çok başarılı olmak için daha iyi bir iletişimin sağlanması gerekmektedir.”

Dr. Bakbak, Türkiye’nin maruz kaldığı tüm ekonomik saldırılara rağmen gücüne güç kattığına vurgu yaptı. Romanya ve Bulgaristan’ın Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 20 ülke arasında yer aldığına dikkat çeken Bakbak, “Bosna Hersek ile de ekonomik ve ticari ilişkilerimiz yükselen bir grafik seyretmektedir. 2017 yılındaki toplam ticaret hacmimiz yaklaşık 618 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Ticaret hacmimizin orta vadede 1 milyar Dolar seviyesine yükselmesi için yoğun çalışmalar sürdürülüyoruz.” dedi.

Dr. Bakbak, bu kapsamda Bosna Hersek’te yatırım yapmak isteyen Türk girişimcilerin karşılaştığı bürokratik engelleri de gündeme getirdi, ekonomik anlamda işbirliğinin güçlenmesi için bu engellerin ortadan kaldırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Bakbak, yeni dönemin Türkiye ve Balkanlar için işbirliğinin zirveye taşındığı bir süreç olarak ilerlemesi temennisiyle sözlerini sonlandırdı.

Toplantı da GDAÜ ülkelerinin temsilcilerinin çektirdiği aile fotoğrafı ile sona erdi.

BAKBAK’TAN TÜRK BÜYÜKELÇİLİĞİNE ZİYARET

Dr. Bakbak, Bosna Hersek temaslarını Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği ziyareti ile sürdürdü. Büyükelçi Haldun Koç’u ile bir araya gelen Bakbak’ın bir sonraki durağı 40 farklı ülkenin yöresel ürünlerinin satıldığı, engelli, çocuk ve ihtiyaç sahipleri için organize edilen bir kermes oldu.

Dr. Bakbak’a, Büyükelçi Koç ile eşi Pınar Koç eşlik etti.

Bakbak, Büyükelçi Koç ile eşi tarafından desteklenen Türk standını da ziyaret etti.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.