Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Baklavacılara "Antep baklavası" markası ve logosunu kullanma imkanı

Haber Giriş Tarihi: 19.12.2017 16:25
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 02:27
Kaynak: İHA
Baklavacılara "Antep baklavası" markası ve logosunu kullanma imkanı

Gaziantep Sanayi Odası (GSO), tescil aşamasında, 'Antep Baklavası' imalatında kullanılan malzemelerin özelliklerinden, etiketleme, ambalajlama ve satış aşamalarına kadar pek çok kriterle üretim yapan baklava imalatçılarına, 'Antep Baklavası' markası ve logosunu kullanma imkanı sunuyor.

 

Kriterleri yerine getiren imalatçı firmalara, GSO'nun tescil ettirdiği, "Antep Baklavası" markasını ve logosunu kullanma imkânı sağlanacak.

Gaziantep mutfağının ve ülkemizin en değerli kültür varlıklarının başında gelen "Antep Baklavası" özelliklerini kaybetmeden korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla GSO tarafından, ülkemizde ve Avrupa Birliği'nde tescil edildi.

Tescil aşamasında, "Antep Baklavası" imalatında kullanılan malzemelerin özelliklerinden, etiketleme, ambalajlama ve satış aşamalarına kadar pek çok kriter belirlendi. "Antep Baklavası" markası ve logosunu, Türk ve Avrupa Birliği etiketleme kurallarına uygun olarak her firma kendi markası ile birlikte kullanabilecek.

Bu amaçla, "Antep Baklavası" üreten firmaların GSO'da oluşturulan, "Üretici Kayıt Defterine" kayıt olmaları gerekiyor. Kayıt olmadan tescilli markanın ve logoların kullanılması, cezai hükümlere tabi olacak.

"Antep Baklavası" imalatı yapan firmaların üretici kayıt defterine kayıt olmak ve marka logo kullanım hakkı almak üzere GSO'ya başvurması gerekiyor.

Antep Baklavasının, Gaziantep ile özdeşleşen, bu şehrin önemli bir markası olduğunu kaydeden GSO Genel Sekreteri Kürşat Göncü, "Antep Baklavası ünü ülkemiz sınırlarını aşan, Türkiye'nin milli tatlısı, Türk mutfağının baş tacıdır. Oda olarak, 28 Mart 2005 tarihinde ''Antep Baklavası'' ibaresinin, coğrafi işaret olarak tescili için Türk Patent ve Marka Kurumu'na başvurduk. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verilen coğrafi işaret, 27 Nisan 2007 tarihinde 26505 sayılı Resmi Gazete'de ilan edildi. 555 Sayılı Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkındaki Kanun Hükmünde Kararname'nin 12. maddesi gereğince 28 Mart 2005 tarihinden geçerli olmak üzere tescil edildi. Daha sonra, uluslararası tescile başvurarak Antep Baklavası'nın Gaziantep'in, Türkiye'nin olduğunu tüm dünyaya ispatladık" dedi.

Antep Baklavasının özelliklerini kaybetmeden korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının milli değerlerimiz için çok önemli olduğunu kaydeden Göncü,   ''Antep Baklavası'' uluslararası tescili, Türkiye'den gerçekleşen ilk başvuru ve AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanan ilk ve tek başvuru olması nedeniyle büyük önem taşıyor. Gastronomi kenti Gaziantep'in, marka değerini arttırmak için tescil aşamasında, 'Antep Baklavası' imalatında kullanılan malzemelerin özelliklerinden, etiketleme, ambalajlama ve satış aşamalarına kadar pek çok kriterle üretim yapan baklava imalatçılarına, 'Antep Baklavası' markası ve logosunu kullanma imkanı sunuyoruz. Bunun yapılmasıyla kentimizin ve ülkemizin gastronomi kültürü daha da önemli hale gelmiş olacak" diye konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.