Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

CHP'li Ekici, Tarım Bakanı'na sordu: "Hangi tedbiri aldınız?"

Haber Giriş Tarihi: 29.01.2018 13:00
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 04:29
Kaynak: İHA
CHP'li Ekici, Tarım Bakanı'na sordu: "Hangi tedbiri aldınız?"

Uluslararası Tahıl Konseyi'nin son raporunda yer alan veriler ve Türkiye'de bu kış yaşanan kuraklık nedeniyle buğday üretiminde tehlike çanlarının çaldığına dikkat çeken CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, bu konuda hangi tedbirlerin alındığının açıklanmasını istedi.

CHP'li Ekici, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba'nın cevaplaması istemiyle verdiği önergeyle, yaklaşan buğday krizine işaret etti. Uluslararası Tahıl Konseyi(IGC)'nin 18 Ocak 2018 tarihli raporunda, 2018/19 sezonuna ilişkin buğday üretim öngörüsünün, yıldan yılda yüzde 2’lik oranda düşüşle 742 milyon ton olarak açıklandığını kaydeden Ekici "bu düşüş beklentisinin ana unsuru küresel kuraklıktır. Kuraklık, ülkemiz açısından da büyük sorunların habercisi niteliğindedir" dedi. Tarımsal faaliyetler bakımından büyük önem arz eden yağışların, sonbahar ve kış döneminde beklenen düzeyde gerçekleşmediğini ifade eden Ekici bu durumdan, özellikle Doğu Anadolu Bölgesi’nin bir kısmı, Güneydoğu Anadolu bölgesi ve İç Anadolu bölgesinin doğu kesimleri, yani hububat tarımının ağırlıklı olarak yapıldığı yerler etkilendiğini vurguladı.

Ekici, tespitlerini şöyle sürdürdü:

"Buğday ekim alanlarının son 10 yıllık dönemde 9 milyon hektardan 7,7 milyon hektara kadar gerilemiş olmasına karşın, nüfus artışı ile birlikte artan talep, ülkemizin buğday arzında günden güne yeni risklerle karşı karşıya kaldığını göstermektedir. Zira, sektörde faaliyet yürüten kurum ve kuruluşlar ile uzmanlara göre bu yıl Türkiye’nin buğday üretiminde kritik eşik olan 20 milyon tonun altında kalınabilir. Böyle bir durumun ise, çiftçileri ve tüketicileri zor duruma düşüren ithalat, karaborsacılık, fiyat artışı gibi sorunları beraberinde getireceğine kuşku yoktur."

Ekici, bu saptama ve değerlendirilmelerinin ardından, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba'dan şu sorulara cevap vermesini istedi:

- Dünyada bu yıl buğday üretiminde yüzde 2’lik bir düşüş öngörülürken, Türkiye’deki buğday üretimi öngörüsü nedir?

- Bakanlığınız, buğday üretiminde kuraklığa bağlı olarak yaşanması muhtemel arz açığını kapatmak için hangi tedbirleri almıştır?

- Toprak Mahsulleri Ofisi’nin mevcut buğday stoku ne kadardır?

- Makarnalık buğdaya uygulanan yüzde 130’luk gümrük vergisinin, 31.12.2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı’yla yüzde 45’e indirilmesinin amacı nedir?

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.