Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çölyaklı çocuklar HKÜ’de buluştu

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Elemanları ve HKÜ Nane Limon Beslenme Kulübü öğrencileri tarafından “1. Geleneksel Çölyak Şenliği” gerçekleştirildi.

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2017 14:07
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 01:31
Kaynak: İHA
Çölyaklı çocuklar HKÜ’de buluştu

Çölyak hastalığına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla bu yıl ilkini düzenleyen HKÜ, çölyaklı çocuklar olarak bilinen ve başta buğday olmak üzere çavdar, arpa, yulaf gibi bazı tahıllarda bulunan gluten isimli proteine enteropatisi olan çocuklar için bir organizasyona ev sahipliği yaptı.
Glutensiz tarifler
Ankara Metvak Uzm. Diyetisyeni Elif Figen Kutluay ile birlikte HKÜ öğretim elemanları Arş. Gör. Hülya Yılmaz, Arş. Gör. Anıl Erbağcı, Arş. Gör. Gülcan Bektaşlı, Öğr. Gör. Mehmet Uz ve HKÜ Nane Limon Kulübü öğrencileri şenliğe katılan çölyaklı çocuklar için bir workshop yaparak glutensiz tarifler geliştirdi. Metvak Diyetisyeni Elif Figen Kutluay’ın açılış konuşmasından sonra Gaziantep Çölyak Derneği Başkanı Ökkeş Kala tarafından çocukların büyüme ve gelişmelerini izlemek amacıyla antropometrik ölçümleri yapılarak aileler bilgilendirildi. HKÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü beslenme ilkeleri laboratuvarında gerçekleştirilen glutensiz workshop da, hazırlanan çeşitli tarifler öğle yemeğinde çölyaklı çocuklara ikram edildi. Günün sonunda çocuklara, sponsorların desteğiyle hazırlanan glutensiz ürünlerden oluşan hediye paketleri verildi ve aileler için hazırlanan “Glutensiz Tarifler” kitapçığı dağıtıldı. Hepimizin günlük hayatta tükettiği besinleri ilk defa glutensiz formda tüketen çocukların sevinçleri görülmeye değerdi.
“Glutensiz beslenme yaşam tarzı haline gelmeli“
Çölyak hastalığı hakkında bilgi veren HKÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü Arş. Gör. Hülya Yılmaz, “Çölyak hastalığı; buğday, arpa, çavdar, yulaf, içeren gıdaların tüketilmesi sonucu ince bağırsaklarda inflamasyona neden olan otoimmun bir hastalıktır. Hastalık, genetik yatkınlığı olan bireylerde gözlenmektedir. Ancak bir yaşından önce inek sütü tüketilmesi, tamamlayıcı beslenmeye altıncı aydan önce başlanması, bebeği gluten( buğday arpa çavdar yulaf ) ile erken tanıştırma hastalığın oluşumunu tetikleyebilir. Bu yüzden ilk altı ay sadece anne sütü çok önemlidir. Çölyak hastalarının çavdar yulaf içeren gıdaları diyetten çıkarmasıyla karın ağrısı, şişkinlik, ishal gibi şikayetleri ortadan kalkacaktır. Hastalığın tedavisi yaşam boyu sürecek diyet tedavisi olmalıdır. Hastalar, çölyak tanısı aldıktan sonra glutensiz beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmelidir, ancak bu sayede bağırsaklarda iyileşme sağlanacaktır” diye konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.