Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ekonomide Gaziantep farkı

MHP Gaziantep Milletvekili, İçişleri Komisyonu Başkan Vekili, MHP MYK Üyesi Sermet Atay TBMM Genel Kurulu’nda Gaziantep’in ülke ihracatına katkıları ve şehrin talepleri ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2022 16:45
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2023 17:12
Kaynak: İHA
Ekonomide Gaziantep farkı

Sermet Atay yaptığı konuşmada, “Bütün dünyayı yaklaşık 3 yıldır etkisi altına alan, küresel anlamda ticareti ve üretimi ciddi şekilde akamete uğratan, pandemi sürecinde, ekonomik ve sosyal düzen çok değişmiştir. Kapanma ve karantina süreçleri özellikle üretim üzerinde etkili olmakla beraber, üretilen mamullerin pazara ulaşımı da ciddi anlamda yavaşlamıştır. Bu süreçte dünya genelinde ekonomiler küçülme eğilimine girmiştir. Ülkemiz üretime ara vermemiş, her şartta üretime devam etmiştir. Dünyanın dev ekonomileri küçülürken ülkemiz krizi fırsata çevirmeyi başarmış, üretimi ve buna bağlı olarak ihracatı ile ekonomik büyümeler kaydetmiştir” dedi.

Gaziantep sanayisi, bu rakamlarda lokomotif bir rol üstlenmiştir diyen Atay, sözlerine şöyle devam etti, “10 milyar 92 milyon 165 bin dolar ihracat gerçekleştiren gazi şehrimiz, bölgesinin de amiral gemisi konumundadır. 11 milyar 717 milyon dolarlık, Güneydoğu Anadolu Bölgesi toplam ihracatının içerisindeki, Gaziantep payı düşünüldüğünde söylediklerimizin anlaşılması daha da kolaylaşacaktır.

Tarımsal sanayi ve hububat ürünleri sektörümüzde, bir önceki yıla göre yüzde 30,8 artışla 2 milyar 467 milyon 515 bin dolar, halıda yüzde 22,9 artışla, 2 milyar 273 milyon 971 bin dolar, tekstil ve hammaddelerinde yüzde 36,7 artışla, 1milyar 855 milyon 357 bin dolar, kimyevi maddeler ve mamullerinde yüzde 23,5 artışla, 1 milyar 163 milyon 118 bin dolar, mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörümüzde yüzde 9,9 artışla, 409 milyon 124 bin dolar ihracat şehrimizde gerçekleştirilmiştir. 2021 yılında Gaziantep’ten ilk defa ihracat yapan firma sayısı 116’ya yükselmiş olup, bu durum gelecek yıllar için ihracatın arttırılma hedeflerine, emin adımlarla ilerlediğimizin ispatı niteliğindedir.

Alan olarak Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesine sahip şehrimiz, 6 organize sanayi bölgesinde yaklaşık 240 bin kişiye iş imkanı sunmaktadır. Gaziantep, terörün gölgesinden uzak, yarınlarımız için üreten, doğu ve güneydoğu illerinden aldığı göç ile beraber, yabancı sığınmacılara da kardeşçe yaşam şartları çerçevesinde, güçlü istihdam imkanları sunan bir cazibe merkezidir. Ülke genelinde en çok ihracat yapan iller sıralamasında 5. Sıraya yerleşen gazi şehrimiz, ihracatın ithalatı karşılama oranında %137’lik bir başarı elde ederek, ülkemizin dış ticaret fazlası verme hedefine, ciddi katkılar sunmaya devam etmektedir. Sanayi yatırımları devletimizce ciddi anlamda teşvik edilmekte, gereken adımlar bürokratik engellere takılmadan atılmaktadır” dedi.

Ata, “Gelişen ihracat ve ilimiz ekonomisinde ciddi katkısı bulunan Gaziantepli üreticilerimizin, yoğun ticaret yaptığı Irak’ın Erbil kentine, Gaziantep’ten direk uçuş sağlaması ile ilgili gerekliliği, daha önce belirtmiştik. Bu direk uçuş imkanı sağlanmış olup, diğer direk uçuş noktalarının arttırılması ve mevcut direk uçuş noktalarına sefer sayılarının arttırılması talebimizi yineliyoruz. Gaziantep sanayi üretiminde olduğu gibi tarımsal üretimde de büyüme potansiyeline sahip bir bölgedir.

Bölgemizde, tarımsal üretimin en büyük problemi kuraklıktır. Öyle ki şu ana kadar metrekare başına düşen yağış miktarı 100 litrenin altındadır. Bu durum özellikle hububat ekimini vurmakta, gün geçtikçe hububat ekiminin azalmasına ve yerini dikili tarıma bırakmaktadır.

Kaldı ki dikili tarım da hububat kadar olmasa bile kuraklık dolayısı ile düşük rekoltelerle seyretmektedir. Dünyanın en büyük su kaynaklarından olan Fırat nehri, ilimiz sınırlarından geçse de bu su kaynağından yeterince faydalanamadığımız bir gerçektir. İklimi yılda iki, hatta üç ürün almaya uygun olan barak ovası, sulama probleminden dolayı bu potansiyelini kullanamamaktadır. “Fırat akar, Antep bakar” deyişi bu durumu özetlemektedir. Barak ovası sulama projesi hızlandırılmalı, gerekli yatırımlar yapılarak, bu potansiyel ekonomiye kazandırılmalıdır.

Antep fıstığı üreticileri, kooperatif benzeri bir birlik çatısı altında organize edilmelidir. Üretimi yapan çiftçimizin hem kazancının yükseltilmesi hem de üretim eğitimleri verilerek bilinçsiz yapılan maliyetlerin azaltılması elzemdir. Bu minvalde bir organizasyon zeytin ve zeytinyağı üreticileri için de yapılmalı, bu organizasyon tarım ve orman bakanlığı ile ticaret bakanlığının işbirliği ile geliştirilmelidir.

Bu yönde atılacak adımlar tarım ürünleri ihracatımızı da güçlendirecek, hem dış ticaretimize hem de çiftçimize yeni ufuklar açacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.