Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"En Düşük Emekli Maaşı 8500 TL olmadır!"

CHP

Haber Giriş Tarihi: 02.01.2023 16:23
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 12:37
Kaynak: İHA
"En Düşük Emekli Maaşı 8500 TL olmadır!"

CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, emekli vatandaşların yaşadığı ekonomik sorunları ve ülkedeki yüksek enflasyonu gerekçe göstererek en düşük emekli aylığının 8500 lira olan asgari ücrete eşitlenmesi gerektiğini vurguladı. 

Yüksek enflasyon nedeniyle maaşlar eridiğini vurgulayan Yılmazkaya; “Ülkemizdeki yoksulluk maalesef çok derinleşti. Kiralardaki fahiş artışlar yüzünden geçim sıkıntısına bir de barınma sorunu eklendi. Faturalar ödenemez hale geldi. Sadece makarnaya 1 yılda yüzde 240, süte yüzde 271, şekere yüzde 195, pirince yüzde 158, domatese yüzde 221, kuru soğana yüzde 462 zam geldi. Huzurevleri ve yaşlı bakım merkezlerine yüzde 80 zam yapıldı. Yoksulluk sınırı 26 bin 485 TL, açlık sınırı 8.130,56 TL olduğu ülkemizde memur ve emekli bu maaşlarla nasıl geçinsin. Yeni yılla birlikte yapılacak maaş güncellemeleriyle birlikte memur ve emekli yurttaşlarımızın maaşları bu fahiş artışlar göz ününde bulundurularak enflasyona ezdirilmemeli!” ifadelerini kullandı.

EMEKLİ BU DÜŞÜK MAAŞLARLA TEMEL GIDA İHTİYAÇLARINI BİLE KARŞILAYAMIYOR!

“Yüksek enflasyon ve zamlar yüzünden geçinemeyen emekli yurttaşlarımız bir pazar, bir market alışverişini hakkıyla yapamamaktadır” diyen Yılmazkaya, “Resmi enflasyonun %84,39 olduğu ülkemizde geçinemeyen, bir lokma ekmeğe muhtaç hale getirilen emekliler temel gıda ihtiyaçlarını alacak halde bile değil!” dedi.

Yılmazkaya, “İstanbul, Ankara, Gaziantep gibi büyükşehirlerde ve birçok kentte bu emekli maaşları ev kirasına bile yetmiyor! Evini geçindiremeyen, kirasını, elektriğini, doğalgazını ödeyemeyen, emeklilerimiz çok zor durumda” ifadelerini kullandı.

Türkiye şartlarında hayatın çok pahalı olduğunu vurgulayan Yılmazkaya, “Memur ve emekliye yapılan maaş zamları yüksek enflasyon nedeniyle çoktan eridi gitti!” dedi. 

 “Türkiye’deki 8 milyonu emekli açlık sınırının altında, geri kalanı da yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Elektriğe, doğalgaza, gıdaya iğneden-ipliğe yapılan yüksek zamlar emekli vatandaşlarımızı geçinemez hale getirdi” diyen Yılmazkaya, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

“En düşük emekli aylığını 3 bin 500 TL olduğu Türkiye’de toplam, 13 milyon 650 bin emekli yurttaşımız bulunmakta.

Türk-İş’in açıkladığı 8 bin 130 liralık açlık sınırının altında yaşayan milyonlarca emeklimiz var! Kira, ulaşım ve faturaları da kapsayan yoksulluk sınırı 26 bin 500 lira olduğu ülkemizde, hayat o kadar pahalılaşmış ki bu düşük maaşlarla yaşamak imkânsız hale gelmiş maalesef!

Bağımsız kuruluşlarca yıllık enflasyonun yüzde 170 olduğu TÜİK'e göre ise tüketici fiyatlarının kasımda yıllık yüzde 84.39 arttığı ülkemizde geçinemeyen, bir lokma ekmeğe muhtaç hale getirilen emekliler temel gıda ihtiyaçlarını alacak halde bile değil!

Bu nedenledir ki emeklilerin büyük kısmı ikinci bir işte çalışırken, iş arayan emekli sayısı ise her geçen gün artıyor” dedi.

BÜYÜKŞEHİRLERDE EMEKLİ MAAŞLARI EV KİRASINA BİLE YETMİYOR!   

Yılmazkaya, “30 yıl 35 yıl çalıştıktan sonra emekli olan bu insanlar 3 bin 500 lira emekli maaşına mahkûm edilmekte.

İstanbul, Ankara, Gaziantep, gibi büyükşehirlerde ve birçok kentte bu emekli maaşları ev kirasına bile yetmiyor! Evini geçindiremeyen, kirasını ödeyemeyen emeklilerimiz durumu iyi olan çocuklarının yanına taşınıyor. 

Bu maaşlarla emekli vatandaşlarımız nasıl geçinsin?

Emekli yurttaşlarımızın şartlarının biran önce düzeltilmesi, insanca yaşam hakkı vermesini istiyoruz” diyerek Hükümetin emekli ve memur maaş artışlarının ülkedeki yüksek enflasyona göre revize etmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.