Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR TÜRKİYE’YE MODEL OLDU

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, hazırladığı vizyon projelerle tüm Türkiye’ye örnek olmayı başardı.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2018 15:01
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 08:59
Kaynak: İHA
GAZİANTEP BÜYÜKŞEHİR TÜRKİYE’YE MODEL OLDU

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin yönetiminde, “Yerelden Evrensele, Gelenekten Geleceğe Gaziantep” anlayışıylakentin tarihini, kültürünü, sosyal hayatını ve turizmini canladıran çalışmalar, tek tek hayata geçti. Sınırın hemen yanıbaşındaki iç savaş yüzündenvatanından olan Suriyelilere gönül kapısını açan gazi şehir, önemli bir sınava tabi tutuldu. Şahin, acil eylem planını hayata geçirdi, artan ev kiralarının önünü almak için ivedilikle konut yapmaya karar verdi, altyapı çalışmalarını güçlendirdi, kentin yaşam kalitesinden ödün vermesine izin vermedi.

Belediyeciliği sadece su, yol, köprü ve asfatlama çalışmalarıyla sınırlamayan Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, kültürel, tarihi ve sosyal projelerle rol model oldu. Başkan Şahin’in yönetimndeki şehir, hem Suriyeli mültecilere kucak açtı, hem de onları sosyal destek programlarıyla topluma entegre etti, yaklaşık 500 bin Suriyeli hayata tutundu, birlik ve beraberlik zemini üzerine Gaziantep modeli oluşturdu.

PARÇALANMIŞ AİLELERİN ÇOCUKLARINI UNUTMADI

Başkan, şehirde yaşayan parçalanmış ailelerin çocuklarını Münir Onat Çocuk ve Gençlik Merkezi'nde topladı, onların yarım kalan eğitimini tamamlamasına imkan sundu. Uyuşturucu tuzağına takılan gençler için önleyici ve koruyucu tedbirlere yönelik saha çalışması yaptıranBaşkan Şahin, Yeşilay ile protokol imzaladı, yeni neslin can simidi oldu. Dezavantajlı gruplardan olanengelli vatandaşları da hizmet listesine alan Şahin, açılan engelli merkezlerle onların hayatına dokundu.

Ulusal ve uluslarası ödüllere adeta ambargo koyan Başkan Fatma Şahin, hazırladığı sağlık projesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden ödülünü aldı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından verilen Europrize’nin ilk üç aşamasını başarıyla geçti, en büyük ödüle gözünü dikti. Gaziantep’i gastronomi dalında UNESCO’nun "Yaratıcı Şehirler Ağına" girmesini sağlayan başkan, UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ndeki Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi ile Zeugma’yı kalıcı listeye almak için çalışmalara koyuldu.

Başkan Fatma Şahin yönetiminde Suriye’den gelen göç dalgasına karşı sürekli üreten şehre sınıf atlatan tarihi, sosyal ve kültürel içerikli rol model projeler şöyle:

SURİYELİLERE GAZİANTEP MODELİ ENTEGRASYON

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kentte yaşayan yüz binlerce savaş mağduru Suriyeli sığınmacının topluma entegre olması için bir dizi projeyi hayata geçirdi. Başkan Fatma Şahin, “Bir Gaziantepli için ne hizmet sağlıyorsak Suriyeliler için de aynını yapıyoruz. Gaziantep modeli dediğimiz entegrasyon, sosyal uyum ve birlikte yaşamı ortaya çıkarmaya çalışıyoruz” dedi.

Yıllarca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkçe kurslarından meslek edindirme kurslarına ve sığınma evlerine kadar pek çok çalışmaya Suriyelileri de entegre ettiklerini ifade etti.

ÇOK BOYUTLU ÇALIŞMA

Suriyelilerin geldikleri ilk zamanda “nasıl olsa döneriz” diye kendilerini topluma kapattıklarını belirten Şahin, şunları söyledi: “Ülkelerindeki durum çözülemeyince, dönme hızlı olmayınca şehre entegre olmaya çalıştılar. Dil öğrenmeyi daha önce çok talep etmiyorlardı. Türkçe öğrenmeye çalıştılar ve biz de bunu görüp Türkçe kursumuzu açtık. Ustasından mühendisine hepsi, sistemin içine, çalışma hayatının içine girmeye başladı. Milli eğitim bünyesinde çocukları birlikte okutuyoruz mesela. Onlara birbirlerini tanıma, anlama fırsatı veriliyor. Bir duygu yönetimi oluşturuluyor. Çünkü bu çift taraflı yönetilmesi gereken bir konu. Mültecinin bilmediği tanımadığı bir ortamda nasıl yaşayacağıyla ilgili endişeleri var. Diğer yandan da kendi halkımızın ‘ne zaman dönecekler, dönmezlerse ne olacak’ dediği başka bir durum var. Bu ikisini birlikte yönetebilmek için de çok özel çalışmalar gerekiyor. Aksi takdirde farklı söylemler, nefret söylemlerine dönüşebiliyor. Açtığımız bir toplum merkezi var bu merkezinde gelenlere neye ihtiyacı olduğunun, ne öğrenmesi, ne yapması, ne yapmaması gerektiğinin bilgisi veriliyor. Yani çok boyutlu bir çalışma içerisindeyiz.”

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitim Kursları’nda 15 bin kişiye kurs verdiklerini söyleyen Şahin, “Meslek kurslarını açtığımızda bu meslek kurslarından mülteci kadınların da istifade etmesini sağladık. Kadın sığınma evimiz de zaten çalışıyordu, mülteci kadınların da ihtiyaçları varsa gelip buradan destek almalarını sağladık. Dolayısıyla bu aslında yaptığımız Gaziantep modeli dediğimiz şey, entegrasyon, sosyal uyum, birlikte yaşam. Birlikte yaşamın bir modelini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİNE GEÇİT VERMEYİZ

Şahin, Suriyeli göçmenlerin yanı sıra gündemlerindeki en önemli konunun uyuşturucu ve çocuk işçiliği olduğunu belirterek, “Yeşilay ile birlikte mahalle bazlı bir çalışma yapacağız. Çocuk işçiliğinde ise ciddi bir denetim gerekiyor. Biz Türkiye ortalamasından iki kat fazla çocuğu okul hayatına kazandırdık. Fakat hala 40 bin çocuk eğitim hayatının dışında. Bu çocukların okul hayatına kazandırılması, temel eğitimin içine devamını sağlamak gerekiyor. Bunun takibini de kesinlikle yapacağız” dedi.

Şahin, iki kültür arasındaki farklıların zenginlik olduğunu belirterek, “Örneğin Halep mutfağı başlı başına bir mutfak. Her ne kadar komşu da olsak oradaki çeşitlilik bizimkine göre daha farklı. Mesela bizde sıcak yemekler daha çeşitliyken orada soğuk yemek çeşitleri daha fazla. Birbirimizin mutfağını öğrenip bunun üzerinden ekonomik bir pasta açabiliriz. Bu çeşitlilik onlara beraberinde yeni fırsatlar da doğuruyor. Suriyeli kadınlar eskisine göre bu projelere daha çok katılım sağlıyorlar. Onlar da şehri tanımaya başladılar. Mesela eskiden caddede gittiğiniz zaman kıyafetinden, örtünme şeklinden kimin Suriyeli kimin Gaziantepli olduğunu çok net görüyordunuz. Şu anda onlar da şehre adapte oluyor ve o keskin hatları göremiyorsunuz” diye konuştu.

*********

 SURİYELİ MÜLTECİLERİN “GERİ KAZANIM” PROJESİ

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) işbirliği ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür AŞ katkısıyla Kilis Öncüpınar ve Elbeyli Geçici Konaklama Merkezleri’nde barınan Suriyeli mültecilere yönelik olarak “Çevre ve Atıkların Ayrı Biriktirilerek Geri Kazanımının Sağlanması” projesi tamamlandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, dünyanın herkese yetecek kadar büyük olduğunu ifade ederek, “Bu mülteci kardeşlerimizle birlikte yaşam kültüründe, birlikte ne yapılıp yapılmaması konusunda bir araya gelerek bir dünya entegrasyonu olduğunu düşünüyorum. Bir yıl içinde yapılan bu projede farkındalığın arttırılmasını görüyorum. Anne ve çocuklar burada çok önemli. Bizde bir atasözü var; ‘yuvayı dişi kuş yapar’ ve ‘ağaç yaş iken eğili’ sözleri burada anneyi ve çocuğu anlatıyor. Bu açıdan hepbirlikte hareket edip bu zorlu dönemi atlatmamız lazım. Akılla, sabırla ve imanla bu süreci birlikte geçirmemiz gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

 *********

GAMEK'TEN SURİYELİ ÇOCUKLARA KİŞİSEL GELİŞİM EĞİTİMİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (GAMEK) çatısı altında faaliyet gösteren Suriyeli Misafirler Bilgi ve Eğitim Merkezi 1’inci ve 2’nci sınıf öğrencilerine kişisel gelişim eğitimi verildi.

GAMEK Suriyeli Misafirler Bilgi ve Eğitim Merkezi 2'de gerçekleştirilen etkinlikte tamamen gönüllü üniversite öğrencilerinden oluşan sivil toplum kuruluşu Young Guru Academy eğitmenleri Suriyeli miniklere hayal gücü, vicdan, zeka gibi temellere dayanan sorularla kişisel gelişim eğitimi verdi.

Kendilerini farklı bir ortamda bulan Suriyeli öğrenciler, eğitmenlerin yaptırdığı hareketleri tekrarlamakta sıkıntı yaşamadılar. Bazı görselle eşliğinde verilen kişisel gelişim eğitimi öğrenciler tarafından beğenildi.

GAMEK Genel Koordinatörü Ramazan Dündar, kişisel gelişim eğitimlerinin öğrenciler için önemli olduğuna değinerek, “Verilen eğitimle minik öğrencilerimiz düşüncelerini özgürce dile getirmeyi, farklı görüşlere saygı duymayı, okudukları kitapları daha iyi yorumlamayı, doğru soruyu sormayı, özgüven duymayı öğrendiler. Eğitim boyunca aktif olarak sorulara katılan öğrenciler, hem eğlendi hem öğrendi.” şeklinde konuştu.

*********

KUZEY ŞEHİR’DE 50 BİN KONUT DİKİLECEK

Suriyeli sığınmacıların kente gelmesiyle konut açığı ortaya çıktı, kiralar yükseldi, durum karşısında büyükşehir belediyesi harekete geçti, konut yapma kararı aldı. Türkiye’ye örnek projelerden biri olarak gösterilen “Kuzey Şehir Projesi” kapsamında, 8,5 milyon metrekare alanda, yaklaşık 250 bin nüfusun yaşaması düşünüldü, ilk etapta 3 bin 500 konut dikildi. Binaların yükselmeye başladığı proje, tüm il ve ilçe belediyelerine model olacak. Yeşil alanlar, camiler, sosyal tesisler, spor alanları, kültürel tesisler, alışveriş merkezlerinin de yer alacağı Kuzey Şehir Projesi’yle, modern, sürdürülebilir yeni bir yaşam alanı açılacak.

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde 50 bin konut “Kuzey Şehir”projesi kapsamında, Büyükşehir Belediyesi imar planına göre esas kurum görüşleri alındı, hali hazır ve jeolojik etüt haritaları hazırlandı.

YEREL AKTÖRLERİN GÖRÜŞLERİ ALINDI

“Aktif katılım” prensibiyle uygulama kararı alınan projeyi “Arama Konferansları” ile Gaziantep’in tüm yerel temsilci ve kanaat önderleriyle paylaşan Büyükşehir, şehirlerin geleceğine dönük süreçleri yerel aktörlerin görüşlerini yansıtacak bir ortak akılla şekillendirdi.

Çalışma, paydaş analizi, derinlemesine mülakatlar, arama konferansları ve çalıştay olmak üzere 4 aşamada kurguladı. Bu sürecin sonunda "Gaziantep Kuzey Şehir Projesi'nde Sonuç Raporu" kitapçığı hazırlayarak uygulamaya konuldu.

*********

 

1 MİLYAR TL’YE MAL OLACAK

DÜZBAĞ GAZİANTEP’E HAYAT VERECEK

Türkiye’nin ikinci büyük içme suyu projesi olan “Düzbağ İçmesuyu Projesi”, Gaziantep’in susuzluğun reçetesi oldu. Başkan Fatma Şahin döneminde hazırlanan vizyon proje olarak tarihe geçti. 120 kilometrelik bir mesafeden getirilecek su, gazi şehire hayat verecek. Döşenen yeni borularla kaçakların önlenmesiyle 2018 Ocak ayında şehir, yüzde 15 daha ucuza su içecek. Projenin, 2019’da bitmesi planlanıyor.

1 milyar TL’lik bütçesiyle Düzbağ Projesi, kentin su sorununu çözdü. Bugünei kadar şehrin içmesuyu, Kahramanmaraş’ın yer altı ve yer üstü kaynaklarından karşılandı. Gaziantep, içmesuyu ihtiyacının yüzde 73’ünü Kartalkaya Barajı’ndan, yüzde 21’ini Mizmilli Kuyuları’ndan ve yüzde 6’sını ise şehir merkezi kuyularından temin etti. Bu parçalı yapı, Düzbağ Projesiyle son bulacak.

MELEN’DEN SONRA…

Türkiye’nin en büyük 2’nci İçme Suyu Projesi olarak hayata geçecek Düzbağ Projesi kapsamında, 103 kilometrelik bir mesafeden su getirilecek, 2.6 metre çaplı borulardan oluşan isale hattı inşa edilecek. Proje, İstanbul'a su temin edilen Melen Projesi’nden sonra Türkiye'nin 2’nci büyük projesi olacak.

BÜTÇENİN 4’DE 1’İ ELEKTRİĞE AYRILDI

2016 yılında inşaat ihalesi yapılan projenin yapımı, 07 Şubat 2017 tarihinde başlandı. 730 günde tamamlanması planlanıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin kasasından su temini içi her yıl 100 milyon lira elektrik parası çıktı. Büyükşehir bütçesinin yüzde 25’i enerji harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Düzbağ Projesi ile Gaziantep’in hem ucuz, hem daha kaliteli hem de enerjiden bağımsız bir su temini sistemine sahip olacak, proje toplamda 1 milyar TL’ye mal edilecek.

*********

200 MİLYONTL’LİK BÜYÜK YATIRIM: GAZİRAY

Gaziantep Küçük Sanayi Sitesi ile Organize Sanayi Bölgesini birbirine bağlayacak olan 25 kilometre uzunluğunda 17 istasyonla hizmet verecek olan “GAZİRAY” projesi için düğmeye basıldı. Yapımı süren Başpınar-Gaziantep-Mustafa Yavuz İstasyonları Arasının Yeniden İnşa Edilmesi Altyapı ve Üstyapı Yapım İşleri (GAZİRAY) Projesi güzergahındaki taşınmazlarla üzerindeki yapı ve ağaçlar kamulaştırılacak. 200 milyon TL maliyeti olacak GAZİRAY’ın 2018 yılı sonunda tamamlanması planlanıyor.

METRO PROJESİ HEYECANLANDIRDI

“Asıl metro projesi beni heyecanlandırıyor” diyen Başkan Şahin, döneminde temelini atmayı hedeflediyor. Metro fizibilite raporu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından onaylandı, kilometresi 100 milyon lira maliyetli büyük proje, 15 kilometrelik uzunluğunda olacak. İstasyon Parkı, metroya aktarma merkezi olacak, Maarif, Özdemirbey Caddesi, Düztepe ve Yeni Şehir Hastanesine kadar uzanacak metro hattıyla Gaziantepli, şehre bir baştan bir başa 10 dakikada ulaşacak.

*********

DAHA YEŞİL BİR GAZİANTEP İÇİN

Büyükşehir Belediyesi, kentte yeşil alanı artırmak amacıyla seferberlik ilan etti, üç yıl önce 2 milyon 420 bin metrekarelik yeşil alan, bugün 3 milyon 337 bin metrekareye ulaştı. “Yeşil, benim en hassas yanımdır” sözüyle yeşile verdiği önemi her fırsatta dile getiren Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kentin grileştirilen çehresini, yeşille buluşturdu. Başkan Şahin’in talimatlarıyla kollarını sıvayan Park ve Bahçe Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı, 2014 yılında 2 milyon 420 bin metrekare yeşil alanı, üç yılda 917 bin metrekarelik bir artışla 3 milyon 337 bin metrekareye yükseltti.

ALLEBEN VADİ PARKI FARK OLUŞTURACAK

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Park Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı tarafından Yamaçtepe’ye yeni botanik bahçesi yapılıyor. 250 dönüme kurulacak Alleben Vadi Parkı, dünya standartlarındaki görünümüyle fark oluşturacak.

Gri renge boyalı Gaziantep, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in girişimleri doğrultusunda çalışmalarını hızlandırdı, gri yüzlü şehir, zaman içerisinde yeşil renge bezenecek. Bu doğrultuda Başkan Şahin'in, “İkinci 100'üncü Yıl Parkı” dediği Alleben Vadi Parkı, Yamaçtepe rekreasyon alanında 250 dönüme kuruluyor.

GAZİANTEP’E DEĞER KATACAK ÖNEMLİ PROJE

Metro'dan sonra en önemli projelerinden birisinin de Yamaçtepe'nin hayata geçirilmesi olduğunu dile getiren Şahin, 100'üncü Yıl Parkı içerisinde en büyük sorunun kamulaştırma olduğuna hatırlattı.

Yamaçtepe'de kamulaştırma sorununu çözerek tematik çalışmalara başladıklarını aktaran Şahin, yeni bir Botanik Bahçesi’nin kurulması için muhteşem bir güzelliğin olduğunu söyledi.

İNGİLTERE VE İSKOÇYA ÖRNEĞİNDEN YOLA ÇIKILDI

Yeni bir Botanik Bahçesi kurulması için Büyükşehir Belediyesi’nin teknik ekibi, dünyanın en iyi botanik bahçelerine sahip olan İngiltere’nin Londra kentinde bin 200 dönüm alana kurulu Kew Royal Botanik Bahçesinin yanı sıra İskoçya’nın Edinburgh kentinde bulunan 250 dönüme kurulu Royal Botanik Bahçesi'ni inceledi.

Botanik bahçeleri içinde bulunan herbaryumlar, laboratuvarlar, özel nitelikli bahçeler, kütüphaneler, araştırma merkezleri, özel iklimlendirme sistemiyle oluşturulan seralar ve eğitim alanlarında incelemelerde bulunan ekip, yeni botanik bahçesinin dünya standartlarında olması için teknik gezide projeyi zenginleştirecek fikirler edindi.

SERALARDA BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİ OLACAK

250 dönüm alana yapılması planlanan Gaziantep Livas Botanik Bahçesi için modern mekanik sistemler kullanılarak oluşturulacak seralarda, dünyanın farklı noktalarından anavatanlarından getirilecek bitkiler, uygun iklim koşulları sağlanarak yetiştirilecek.

Botanik bahçesinde 9 farklı konseptten oluşan temsili bahçelerle pek çok bitki türünün tanıtılmasına olanak sağlanacak. Projedeki herbaryum, kütüphane, laboratuvar, dendroloji müzesi, çocuk köyü ve eğitim binaları ile anaokulu seviyesinden üniversite araştırmalarına kadar eğitim anlamında pek çok alanda hizmet verilecek. Sosyal aktiviteye olanak sağlayan açık yeşil alanlar, çocuk oyun alanları, konser alanı, fotoğraf çekim alanları, seyir noktaları, dinlenme alanları, bisiklet yolları ile halkın rekreasyon ihtiyacını karşılayacak.

*********

GASKİ ÇALIŞMALARI GÖZ KAMAŞTIRDI

Artan nüfusla birlikte Başkan Fatma Şahin’in talimatları doğrultusuunda altyapı çalışmalarını hızlandıran Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ), dev bütçeli projelerle kente hayat verdi.

BEYLERBEYİ-BEYKENT İÇME SUYU PROJESİ: 25 bin nüfuslu Beylerbeyi-Beykent bölgesinin su ihtiyacını karşılayacak olan 47 milyon 753 bin TL bütçeli Beylerbeyi-Beykent bölgesi içme suyu projesi kapsamında 108 kilometre boru hattı döşenecek, çalışmaların tamamlanmasıyla 7 mahallenin su ihtiyacı giderilmiş olacak.

BİYOLOJİK ATIK SU ARITMA TESİSİ: Kapasitesi yeterli olmayan atık su arıtmada tesisinin yanına yeni bir atık su arıtma tesisi daha yapılıyor. 2018 yılı sonunda tamamlanması planlanan ileri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi yaklaşık 103 milyon TL’ye mal olacak. Sacır Deresi, artık daha temiz akacak.

YENİLENEBİLİ ENERJİ PROJELERİ ÖRNEK OLDU

BİYOGAZ ENERJİSİ: Türkiye’de ilk kez belediye ve kamu sektörün ortaklığında Oğuzeli ilçesi Gündoğan köyünde biyogaz üretim tesisi kurulacak. Bölgede önemli bir potansiyele sahip hayvansal atıkları değerlendirerek enerji ve organik atığa dönüştürecek Biyogaz Tesisi hayata geçirilecek. Tesiste, 70 ton büyükbaş süt hayvancılığından kaynaklanan sıvı gübre, 35 ton küçükbaş besi hayvancılığından kaynaklanan katı gübre, 40 ton tavukçuluktan kaynaklanan katı gübre, 5 ton da çim biçme atıklarından yararlanılacak. Mevcut atıklarla birlikte tesiste günlük 9 bin 939 metreküp biyogaz üretilecek. Böylece yıllık 8 milyon 234 bin 400 kilovat elektrik, 8 milyon 836 bin 917 kilovat eşdeğeri ısı üretilmesi öngörülüyor.

GÜNEŞ ENERJİSİ: 20 dönüm arazide Güneş Enerjisi Santrali (GES) kuran Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'ye örnek olacak bir çalışmaya daha imza attı. Şahinbey ilçesi Bağlarbaşı mevkiinde Büyükşehir Belediyesine ait olan 59 dönümlük arazinin 20 dönümünde 1 MW “Güneş Enerji Santrali” kurulumunu tamamlayan Büyükşehir, burada güneşten elektrik üretecek. Santralle yılda yaklaşık 1 milyon 700 bin KWH elektrik üretiminin gerçekleşmesini hedefleyen Büyükşehir Belediyesi’nin bu projesi, yenilenebilir enerji ile entegre ederek elektriğin karşılanması amacıyla kurulan ilk tesis olma özelliğine sahip.

*********

 MÜNİR ONAT ÇOCUK VE GENÇLİK MERKEZİ UMUTLANDIRDI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Münir Onat Çocuk ve Gençlik Merkezi’nden eğitim desteği alan çok sayıda öğrenci, başarı hikayesi yazdı. Öğrencilerin başarısıyla umutlanan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Sizinle gurur duyuyorum, bize onur ve şeref verdiniz. Gözlerinize baktığım zaman gözünüzdeki ışık direkt kalbe gidiyor. Ne kadar doğru bir iş yaptığımızı bizlere gösterdiniz" dedi.

SOSYAL DÖNÜŞÜME KATKI

Büyükşehir Belediyesi, hazırladığı projelerle sosyal belediyecilik anlayışını değiştirdi, Türkiye'ye örnek oldu. Bu doğrultuda kurduğu Münir Onat Çocuk ve Gençlik Merkezi, yürüttüğü çalışmalarla sosyal dönüşüme katkı sunuyor. Kentte, risk altındaki parçalanmış aile çocuklarına ulaşan merkez, onların yarım kalan eğitimlerini tamamlamasına olanak sunuyor. Gönüllü öğretmenlerle topluma yararlı birey olmasının önü açılan öğrenciler, sınavlarda aldığı başarılı sonuçlarla merkezin emeğini boşa çıkarmıyor. Eğitimlerini tamamlayarak mühendis, polis,iktisatçı, yabancı dil öğretmeni olanlar ise, vefa borcunu ödemek için merkeze gönüllü destek veriyor.

ECZACILIK BÖLÜMÜNÜ OKUYOR

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Münir Onat Çocuk ve Gençlik Merkezi’nde, eğitim gören yaklaşık 30 çocuk ve gençle buluştu, onlarla tek tek ilgilendi, öğütler verdi. Münir Onat Çocuk ve Gençlik Merkezi’yle bir yıl önce tanışan, Halit Dağdemir isimli öğrencinin Çukurova Üniversitesi Eczacılık Bölümünü okuduğunu öğrenen Başkan Şahin’in mutluluğu gözlerine yansıdı. Dağdemir’i alkışlayan Şahin, öğrencinin başarısıyla gururlandı.

ŞAHİN: SİZLER ARTIK ROL MODELSİNİZ

Doğru ve planlı projelerin semeresini almanın haklı gururunu yaşadıklarını aktaran Başkan Şahin, başarılı olan öğrencilerin diğer arkadaşlarına rol model olduğunu anlattı.

HAYAT BÜYÜK BİR SINAVDIR

“Sizinle gurur duyuyorum, bize onur ve şeref veriyorsunuz” diyen Başkan Şahin, şunları bildirdi: “Gözlerinize baktığım zaman gözünüzdeki ışık direkt kalbe gidiyor. Ne kadar doğru bir iş yaptığımızı bizlere gösterdiniz. Bu işin mimarı, eski belediye başkanımız Asım Güzelbey'dir, ancak bu işi sürdürülebilir kılmak da çok önemlidir. Başladığımız kurumla sonuca gitmek daha da önemli. Ekenlere de biçenlere de teşekkür ediyorum. Hayat büyük bir sınavdır. Hayat sınavı, bazı zaman bizlere eşit davranmayabiliyor. Hepimizin farklı sınavı var, ben de başkanlıkla sınanıyorum, sizin iyi yetişmeniz, iyi bir insan olmanız için gayret gösteriyorum, benim sınavım da bu. İnsanlara dokundukça muhteşem hikayeler ortaya çıkıyor, bu yüzden onlara fırsat eşitliğini sağlamak lazım.”

İNSANA DOKUNURSANIZ BAŞARI GELİR

Kentte 2 milyon insandan sorumlu olduklarını vurgulayan Şahin, “Bir de bu nüfusa 500 bin Suriyeli sığınmacı eklendi. İmkanları herkese eşit bir şekilde vermek gerekiyor, ancak dezavantajlı gruplara da pozitif ayrımcılık yapmanın önemli olduğunu düşünüyorum. Biraz dokunup destek verdiğimiz zaman 2 milyonun kardeşliğini sağlamış oluruz. Bir çalışmaya, doğru temel atıldğında, çalışma doğru planlandığında içine biraz da sevgi kattığınızda çok büyük başarılar ortaya çıkıyor.

EĞİTİMİNİ ALIP HİZMETE GELİYORLAR

Eğitiminizi alıp gelerek sizi yetiştiren kurumlara hizmet etme olgunluğunu gösteriyorsunuz. Gönüllü öğretmenlerimiz eğitim veriyor, onlar, tatilde çocuklarını alıp sahilde zaman geçirebilirdi ama onun bir derdi var, hayat öyle kolay değil, hiç birşey insanın önüne hazır konmaz, hep bir mücadeleyle geçer zamanı, Allah, ‘İlmi çalışana veririm’ diyor. İyi insan olmak, iyi bir doktor olmak, iyi bir mühendis olmak, iyi bir iktisatçı olmak gibi bir derdimiz var” diye konuştu.

Başkan Şahin, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Münir Onat Çocuk ve Gençlik Merkezinden ayrılmadan önce öğrencilere hediye verdi, onlarla toplu fotoğraf çektirdi.

*********

 UYUŞUTURUCUYLA MÜCADELEDE

YEŞİLAY İLE İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında “Bağımlılıklara Yönelik Koruma, Önleme ve Rehabilitasyon Alanında İşbirliği Protokolü” imzalandı. Protokolle, tütün, alkol, madde, teknoloji gibi bağımlılıklara karşı mücadele, sistematik bir modele dönüştürülecek, bağımlılıkla mücadelede farkındalık oluşturulacak. Büyükşehir, Yeşilay ile bağımlılıkla mücadelede ortak hareket edecek, imzalanan işbirliği protokolüyle Türkiye’ye model olabilecek çalışmalar yürütecek. Mahalleye, sokağa, parka, caddeye inecek Büyükşehir Belediyesi, ailelere bağımlılığın zararlarını anlatacak.

ŞAHİN: UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE GAZİANTEP MODELİ OLUŞTURDUK

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Büyükşehir Belediyesi’nin Valilikle birlikte büyük salon toplantıları düzenleyerek konunun muhatabı olan imamlara, muhtarlara, emniyet mensuplarına ve rehber öğretmenlere uyuşturucuya ilişkin tehlikeleri anlattıklarını vurguladı.

Başkan Şahin, şöyle konuştu: “İşi salondan çıkarıp mahalleye inmek gerekiyor. Bu yüzden de Yeşilay’a ihtiyacımız var. Herhangi bir çocuğa çok kolay ulaşılabilir olduğu bir noktadan çıkıp, herhangi bir aileden çocuğunu bu işi çok kullanabilir olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Ben bunu mahallelerde görebiliyorum. Toplumda çok ciddi soruna dönüşen bu durumun devlet aklıyla yapılandırılması gerektiğini düşünüyorum.

50 MAHALLEDE 200 BİN KİŞİYİ TARADIK

Koruyucu önleyici, tedbir ve bilinçlendirme Yeşilay’ın işi. Sizin uzmanlığınızla sahaya inmek istiyoruz. Belediye olarak, 50 mahallede 200 bin kişiyi taradık, mahallelerin risk haritasını çıkardık. Siz, bize en riskli mahallelerimiz nerede? Hane bazlı durum nedir? dediğinizde kent bilgi sistemiyle bu bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz.

SAHA HAKİMİYETİNİ KONTROL ETMEYİ İSTİYORUZ

Mahallelerin kılcal damarlarına ulaşıp işin koruyucu önleyici yanını güçlendirmek istiyoruz. Kurduğumuz Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Tedavi Merkezi (AMATEM)’le rehabilitasyon merkezimizle, yarı yol evleriyle, takip sistemiyle, salon toplantılarını bitirmiş başka büyükşehir yoktur. Bu kapsamda çok ciddi bir çalışma modeli olacağını düşünüyorum. Türkiye’de hastanesi ve okulu olan tek belediyeyiz, bu modeli biz oluşturamazsak başka şehir oluşturamaz. Burada büyük bir altyapı var, sağlık ekibimiz çok kuvvetli bu işin uzmanları işin başında. Vereceğiniz destekle saha hakimiyetini kontrol altını alacağız. İmzalayacağımız protokolle de bunu başarmak istiyoruz.”

ÖZTÜRK: TÜRKİYE’DEKİ TEK MODEL

Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk ise, Gaziantep bağımlılıkla mücadelede Oya Bahadır Yüksel Rehabilitasyon Merkezi modeliyle il ve ilçe belediyelerine örnek olduğunu bildirdi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin ve Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Öztürk, Bağımlılıklara Yönelik Koruma, Önleme ve Rehabilitasyon Alanında İşbirliği Protokolü’nü imzaladı.

*********

İLK KEZ BİLİM ŞENLİĞİ DÜZENLENDİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesince ilk kez Bilim Şenliği düzenlendi. Gezegenevi ve Bilim Merkezinde 3 gün boyunca süren şenliğin ilk gününde geleceğin bilim insanlarını yalnız bırakmayan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, kurulan 40 standı tek tek gezdi, bilimsel çalışmaları yakından gördü, çocuklarla bol bol fotoğraf çektirdi.

ŞAHİN: TOPYEKUN BİR SEFERBERLİK ŞART

Çocuklara bilim dünyasını takip etmelerini öneren Şahin, geleceğin teminatı olan çocukların çağa göre yetiştirilmesine vurgu yaptı.

Başkan Şahin, “Çocukların bilimsel çalışmalar çerçevesinde yetiştirmek gerekiyor. Çağ, bilgi toplumu çağıdır. Bu çocukları, bilim merkezlerindeki fırsatları sunmamız lazım. Tek başına Milli Eğitim Bakanlığının yapacağı çalışmalarla bu olmaz. Bu manada topyekun bir seferberlik şart oldu. Çocuklarımızın kitaptan öğrendikleri bilgiyi, teoriyi pratikte nasıl enerjiye, nasıl potansiyele, nasıl teknolojiye dönüştürdüklerini gösteren bir bilim şenliği hazırladık.

EN İYİ BİLİM MERKEZLERİ GELDİ

Şehrimizle beraber Kocaeli, Bursa ve Sancaktepe bilim merkezleri bilim şenliğimize katıldı. Yeni dünya yapay zeka, uzay ve astronomi üzerine kuruluyor. İlk Müslüman Suriyeli astronotu getirdik. Çocuklarımıza uzayı ve uzaya çıkmadaki başarısını anlatacak. Gökyüzü fatihlerine ihtiyacımız var. İyi rol model bu işi başarmış insanları dinlemesi anlardan alacakları bilgiler doğrultusunda hayatlarını planlamaları gerekiyor. Bunun için bilim şenliğini düzenledik. Büyük bir heyecan ve coşku var. Önümüzdeki yıl bilim şenliği daha da büyüteceğiz. TÜBİTAK birlikte Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) içerisinde bir bilim merkezi açıyoruz. Çocuklarımızı bilimde, Fende, ilimde, insanlıkta, irfanda ve hikmette yetiştirme iddiamız var. Bunun içinde büyük gayret gösteriyoruz” dedi.

 

*********

 

AB ŞEREF PLAKETİ ÖDÜLÜ ALINDI

YENİ HEDEF: EUROPRIZE BÜYÜK ÖDÜLÜ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından Avrupa Şeref Plaketi ödülüne layık görüldü.

Düzenlenen ödül töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Dünya’da barışın ve adaletin gittikçe zayıfladığı bir zamanda Gaziantep’in Avrupa Şeref Plaketi ödülünü almasının ayrı bir anlam taşıdığını kaydederek, “2012’de Asım Güzelbey döneminde başvurulan Europrize ödüllerinde biz de 2015 yılında yaptığımız çalışmaların ikinci aşamasını bitirdik. Bugün ödülümüzün üçüncü aşaması için bir aradayız. Europrize’nin en büyük ödülünü seneye bu salonda alacağız” dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, şeref plaketini AB Türkiye Delegasyon Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera’dan aldı.

 

*********

 

BÜYÜKŞEHİR’İN SAĞLIK PROJELERİ ÖDÜL GETİRDİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin son 3 yıl içinde kentte yaptığı sağlık ile ilgili yatırımları ve projeleri ödül aldı. Şehrin ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetlerine karşı duyarsız kalmayan Büyükşehir, elini taşın altına koydu, yeni binalar ve merkezler açtı, belediyeciliğin sadece altyapı ve üstyapı yatırımları olmadığını ispat etti. “İnsan sağlığı herşeyden önce gelir” diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, özellikle kadın hastalıklarıyla ilgili açtığı merkezler dikkati çekti. Büyükşehrin, sağlık konusundaki hassasiyeti, Başkent tarafından yakın takibe alındı, bu yöndeki çalışmalar, onure edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğüan tarafından ödüllendirildi.

AK Parti Yerel Yönetimler Başkanlığı tarafından 2017 yılı “6. Yerel Yönetimler Proje Yarışması”nda sosyal alandaki “Belediye Hizmetlerinde Dezavantajlı Gruplar” başlığı adı altında açılan; “Kadın Sağlığı Hizmetleri Projesi”inde Gaziantep Büyükşehir Belediyesi “Büyükşehir Belediyeleri” kategorisinde dereceye girerek 2.’lik ödülü almaya hak kazandı.

Ankara ATO Congresium’da düzenlenen ödül töreninde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden ödülünü aldı.

PROJE BİRLİKTE HAZIRLANDI

Gaziantep’te yaşayan 15-69 yaş aralığındaki kızların ve kadınların, kadın sağlığı açısından gerek tarama, teşhis, gerekse tedavi olanaklarını artırmaya yönelik merkezler kurmayı amaçlayan proje,Gaziantep Valiliği, İŞKUR, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü, Gaziantep Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği, Özel Sani Konukoğlu Hastanesi ve Özel Nova Fertil Tüp Bebek Merkezi işbirliğinde hazırlandı.

Proje kapsamında kurulan Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM), Mobil Mamografi Tarama Aracı, Tüp Bebek Merkezi, Gebe Okulu, Tıbbi Genetik Tanı Merkezi ve Anne Misafirhanesiyle “Kadın Dostu Kent” unvanlı Gaziantep, kadın sağlığı alanında Türkiye’ye ve bölgeye örnek oldu.

PROJENİN ŞEHRE YANSIMALARI

Kadın Sağlığı Hizmetleri Projesi çerçevesinde toplumda var olan sosyal sorunları değerlendirmek, şehrin sosyal risk haritasını çıkartmak amacıyla Büyükşehir bünyesinde Sosyal Araştırma Merkezi (SARMER) kuruldu. Merkez, şuana kadar il merkezinde toplam 196 mahalleden 24’ünde saha çalışması yürüttü, 44 bin 625 hanede 207 bin 531 kişiye ulaştı, anket yoluyla 4 bin 500 çocuğu olmayan hane tespit etti. 2015 Mayıs ayı verilerine göre, 1605 Tüp Bebek yaptırma talebi başvurusu oldu. Bu sayı 2016 yılı sonunda 2 bin 582’ye ulaşınca Gaziantep Kamu Hastaneler Birliği’nce bir Tüp Bebek Merkezi açıldı.

4 BİN 741 TARAMA İŞLEMİ YAPILDI

Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi (KETEM) bünyesinde 15 Mayıs 2015-31 Aralık 2016 tarihlerinde yürütülen çalışmaların sonucunda 7 bin 283 meme sağlığı taraması, 7 bin 897 rahim ağzı kanseri ve 1645 Gaitada Gizli Kan olmak üzere, 16 bin 825 tarama işlemi yapıldı. Mobil Mamografi Tarama Aracı, 33 köy ve 43 mahalle gezdi, 4 bin 741 tarama işlemi yürüttü. KETEM ve Mobil Mamografi Tarama Aracı ile toplamda 21 bin 566 tarama işlemi tamamlandı.

Tüp Bebek Merkezine 2 bin 868 kadın başvurdu, bunlardan şartlara uyan bin 883 kadın üzerinde tüp bebek çalışması başlatıldı. Çalışmalar sonunda kadınlardan 54’ü hamile kaldı, 13’ünün hamileliği devam ediyor, 31’i doğum yaptı, 36 bebek dünyaya geldi.

Gebe Okulu’nda ise 741, Oğuzeli İlçesi Yeşildere Köyü’nde 21 ve Şehitkamil İlçesi Aktoprak Köyü’nde 25 hamile kadına yerinde eğitim verildi. Genetik Tanı Merkezi’nde 4 bin 826 kadına hizmet sunuldu. 2 adet iki kişilik odasıyla 4 yatak kapasiteli Anne Oteli ise, açıldığı 2016 yılından bu yana 72 gebeyi ve anneyi ağırladı.

 *********

 

 GAZİANTEP MUTFAĞI UNESCO’DA…

Gaziantep, Dünya Yaratıcı Şehirler Ağı’na gastronomi kategorisinde dahil edildi. UNESCO tarafından 33 ülkeden 47 şehrin arasına giren gazi şehir bu başarısını İstanbul Çırağan Kempinski’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı bir programla kutladı. 500 çeşit yemeğiyle Türk mutfağına zenginlik katan Gaziantep mutfağı, uluslararası alanda bir marka oldu, rüştünü ispat etti.

Lezzetiyle damaklarda unutulmaz tatlar, belleklerde güzel hatıralar bırakan bu kültür mirasını hak ettiği noktaya taşıyan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, gastronomi alanında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.

DÜNYANIN LEZZET BAŞKENTİ OLMAYI AMAÇLIYORUZ

Gaziantep mutfağının Türk ve dünya mutfakları arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu belirten Şahin, şöyle konuştu: “Nineden toruna bir miras niteliğinde öğretilen yemeklerin ve tatlıların yapımında kullanılan malzemelerin seçimindeki titizlik, hazırlama ve pişirmede gösterilen beceri, yemeklerin yapımında kullanılan ve yemeklere değişik bir lezzet veren baharatlar, salçalar, soslar ve karışımlar, Gaziantep yemekleri ve tatlılarının şöhrete kavuşarak aranılan bir damak tadı olmasına neden olmuştur. Eşsiz lezzetlerden oluşan bu zengin mutfakta yaklaşık 500 çeşit yemek türü yer almaktadır. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, lezzeti ile damaklarda unutulmaz tatlar, belleklerde güzel hatıralar bırakan bu kültür mirasını hak ettiği şekilde dünyaya tanıtmak ve gelecek nesillere aktarmak için gastronomi alanında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na başvuruda bulunmuştur. Yoğun lobi ve tanıtım çalışmaları sonucunda Gaziantep, gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı üyeliğine, 11 Aralık 2015 tarihi itibariyle hak kazanmış oldu. Bu alanda Türkiye'nin öncü şehri sıfatını da ayrıca elde etti. “Dünya Gastronomi Kenti” olarak tescillenen Gaziantep, kazandığı bu yeni kimlik ve unvan ile gastronomi turizminin de yükselen yıldızı olacaktır.”

GAZİANTEP’İN BAŞARISINI DİĞER ŞEHİRLERDEN DE BEKLİYORUM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Gaziantep bu başarıyı çok fazla hak ederek aldı. Bir şehir düşünün ki kendine has 500 yemeği olsun. Bu rakam, dünyada şehirlerle değil ülkelerle boy ölçüşecek bir rakamdır. Gaziantep’te yemeklerin çeşidinin yanı sıra yapılışı da kendine özel. Örneğin yuvarlama, salça gibi bir sürü yemek ve malzemeyi, kadınlar bir araya gelerek yapıyor. Yani Gaziantep’te yemek yapmak aynı zamanda birliği beraberliği de geliştiren bir konu. Gaziantep mutfak kültürü, şehrin zenginliğinin sadece bir kısmıdır. Gaziantep, kadim dönemlerden beri bölgede kurulmuş tüm medeniyetlerin ve devletlerin birikimlerinin getirdiği zenginlik üzerinde oturuyor. Ülkemizin her bölgesinde, pek çok şehrinde zengin mutfaklar vardır. Üstelik hiçbiri taklit, kopya değildir. Hepsi malzemesiyle, tadıyla, sunumuyla kendine özgüdür. Televizyonlarda bir sürü yarışma programları var. Bunların bir kısmı faydalı olabilir ama bir kısmının anlamsız olduğunu görüyoruz. Bunların yerine Gaziantep başta olmak üzere geleneksel mutfağımızı öğreten yemek programları yapılsa inanıyorum ki çok daha ilgi çeker ve faydalı olur.”

 *********

 

LONDRA’DA GAZİANTEP’İN KUTNU KUMAŞI GÖRÜCÜYE ÇIKTI

Türk moda tasarımcısı Bora Aksu’nun Gaziantep’in kumaşı kutnudan ilham alarak tasarladığı 2018 İlkbahar-Yaz koleksiyonu Londra Moda Haftası’nda büyük ilgi gördü. Tüm Dünya’dan ve Türkiye’den tasarımcıların kreasyonlarını sergilediği Londra Moda Haftası’nda moda tutkunları tarafından tam not alan yeni koleksiyon, Gaziantep'te 16’ncı yüzyıldan bu yana dokunan, bir dönem Osmanlı padişahlarının kaftanlarının da dikildiği, "saray kumaşı" olarak bilinen kutnu kumaşı kullanılarak oluşturuldu.

Kutnu kumaşının tanıtılmasıyla kutnu ustaları adeta hayata tutundu. Sanayileşmenin ardından seri üretime geçen ülkeler, unutulmaya yüz tutan meslekleri iyice köşeye sıkıştırdı, yerel meslekler nefes alamaz oldu, tarihin tozlu safyalarına yazılmaya hazırlanan kutnuculuk mesleğine, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, sahip çıktı. İngilitere’nin başkentinde kutnu kumaşının tanıtımı için hazırlanan defile düzenlendi.

Türk moda tasarımcısı Bora Aksu, Gaziantep yöresine özgü kutnu kumaşlarını kullanarak tasarladığı 2018 İlkbahar-Yaz koleksiyonunu tanıttı. Turkuaz, kırmızı, pembe, bebek mavisi ve kırık beyaz gibi renk çeşitlerinin tül, ipek ve kutnu kumaşıyla birlikte harmanlandığı yeni koleksiyon moda severler tarafından büyük ilgi gördü.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in yanı sıra aralarında İngiliz sanatçı ve modacıların bulunduğu çok sayıda kişinin izlediği defileyle ilgili konuşan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin, "Kutnu kumaşında büyük bir asalet, derinlik ve zarafet var ancak modacımızın elinde de muhteşem bir güzelliğe dönüşmüş. Tebrik ediyorum. Ülkemizin böyle bir ismi yetiştirmesi ve bugün, bu ismin dünyada büyük bir moda tasarımcısı olarak bizi temsil etmesinden dolayı gurur duyuyoruz" dedi.

Türk moda tasarımcısı Bora Aksu ise, kutnu kumaşını Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla uluslararası arenada sunma fırsatını bulduklarını kaydetti.

 *********

KÖPRÜLÜ KAVŞAKLAR YAPILDI

Gaziantep’in en büyük sorunlarının başını çeken şehir içi trafik sorununu çözmek için yol ve kavşak projelerini hızlandıran Şahin, Şahinbey Köprülü Kavşağı, Dr. Asım Güzelbey Köprülü Kavşağı, Bedri İncetahtacı Köprülü Kavşağı, Kahraman Emmioğlu Köprülü Kavşağı, Karataş Köprülü Kavşağı ve Şehirgösteren Köprülü Kavşağını hizmete aldı. Büyükşehir Belediyesince zamanla aşınarak tehlike arz etmeya başlayan Kemal Köker Viyadük Köprüsü yıktı, yeniden inşaat çalışmaları başlattı, eylül ayında başlanan köprünün aralık ayında hizmete girmesi planlanıyor. Karayollarıyla birlikte yürütülen Beylerbeyi Köprülü Kavşağı ve Yeşil Vadi Köprülü Kavşağının inşaaat çalışmaları önümüzdeki ayın sonuna doğru bitirilmesi hedefleniyor.

SOLA DÖNÜŞ KISITLANDI VERİMLİLİK ARTTI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, şehir merkezindeki bazı kavşaklarda sola dönüşleri kısıtladı. Bu uygulanmayla trafikte yüzde 70, rahatlama sağlandı. Sola dönüş kısıtlamasını içeren “Kent Merkezi Kavşak Verimliliği Artışı Projesi”, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca Verimlilik Proje Ödülü’ne layık görüldü.

*********

 

BÜYÜKŞEHİR KENTTEKİ TARİHİ DOKUYU CANLANDIRDI

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen “Tarihi Dokudaki Turizm Alt Yapısını Güçlendirmeye Yönelik Proje ve Uygulamaları” kapsamında mimari yapılar korundu. Projeyle bu yapılar, gelecek nesillere aktarılacak, çağdaş yaşama katılacak, kente yeniden kazandırılacak. Sokak dokusunun korunmasını, yok olmaya yüz tutmuş mahalle kültürünün yaşatılmasını önemseyen Büyükşehir, el sanatı ürünlerinin tanıtılmasını, kültür turizm altyapısının güçlendirilmesini, bölgeye gelen turist sayısının artırılmasını amaçlıyor. UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağındaki Antep Mutfağının nezih bir ortamda tanıtılması ve bu bağlamda istihdamın artmasına zemin hazırlayan Büyükşehir Belediyesi, böylece ticaretin canlanmasını sağlayacak. Kent ve çevre kimliğine katkıda bulunan Büyükşehir, Gaziantep halkının kültürel mirasın korunması ve kültürel turizm potansiyeli oluşturması konularında bilinçlendirmeye ilişkin çalışmalar yürüttü. Tarihi dokuya dokunan Büyükşehir, tarihi mekanları turizmin hizmetine açtı.

GAZİANTEP’İN EN ESKİ TİCARİ YAPISI: HIŞVA HAN

Gaziantep Kalesi’nin hemen güneyinde Handan Bey Çarşısı’ndaki Lala Mustafa Paşa Külliyesi, Lala Mustafa Paşa tarafından 1563-1577 yıllarında yaptırıldı. Lala Mustafa Paşa külliyesinin merkezindeki Hışva (Pamuk Kozası) Han, güneybatısındaki hamam (Paşa Hamamı) ve susamhane yapıları günümüze kadar geldi, ancak Bedesten ve Mir-i Miran Mescidi Kurtuluş Savaşı yıllarında yıkıldığından günümüze ulaşmadı. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Antep’in en meşhur hanı olarak geçen Hışva Han, Gaziantep’in en eski ticari yapılarından bir tanesi oldu.

Büyükşehir Belediyesi tarafından ortalama 70 varisin özel mülkiyetinde olan Hışva Han, kamulaştırılarak rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlandı, projeler Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından onaylandı. Uygulama işi kapsamında, özgün plan seması ve cephe düzeni muhafaza edildi, mekanın niteliğini oluşturan özgün mimari elemanların korunması sağlandı.

Dönem ihtiyacından dolayı yapılmış olan niteliksiz ekler kaldırılarak, yapı öncelikle özgün planına kavuşturuldu. Onarım aşamasında yapının özgün bölümleri olan taç kapı, ahır bölümü ve üst örtüsü, yapının beden duvarları korundu. Hücrelerin üst örtüleri projede gösterilen örgü teknikleri doğrultusunda geleneksel yapım yöntemiyle yapıldı.

HAN GAZİANTEP MUTFAĞINA EV SAHİPLİĞİ EDİYOR

Hışva Han, özgün fonksiyonu dikkate alınarak özgününe yakışır bir fonksiyonla işlevlendirildi. Küçük şirin butik otel odalarıyla nostaljik bir zaman tünelinde, kalenin vermiş olduğu güven ve enerji ile kente gelen misafirleri ağırlarken bir yandan da Dünya’da şehir adıyla anılan tek mutfak olma gururunu taşıyan Gaziantep mutfağı, gurme restoranıyla yöresel lezzetlerin yanı sıra günümüz damak zevkine uygun modernize edilmiş bir mutfak ile hizmet vermeye başladı. Turistlerin yanı sıra yerel halkında kullanımına açık olan hanın hemen terasında kale manzarasında yöresel lezzetlerin, tatlıların ikram edildiği bir mekan oluşturuldu. Ayrıca yazlık sinema, orta oyunları ve çeşitli gösterilerin düzenlenebileceği 1000 metrekare avlusu da yerel halkın hizmetine sunuldu.

 *********

 ESKİ ADLİYE BİNASI SANAT MERKEZİNE DÖNÜŞTÜ

Gaziantep’in turist sayısındaki artışı, tarihi doku içerisindeki “Sanat Merkezi” ihtiyacını beraberinde getirdi. Bu amaçla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, 1950'li yıllarında yapılan “Eski Adliye Binası”nın “Sanat Merkezi”ne dönüştürülmesi fikrini, ortaya koydu.

Yapı, hükümet konağı, emniyet müdürlüğü ve adliye sarayı olarak kullanıldı, 2008 yılından itibaren ise metruk bir hale geldi. Statik, restorasyon ve renovasyon uygulamaları tamamlanan bina, geçmişten günümüze yüklendiği tüm fonksiyonlarını, koridorlarında, duvarlarında, avlusunda görsel, işitsel sanat öğelerinin yorumları ile geçmişten geleceğe aktarıldı. İnsan sağlığına zararlı olmayan kimyasallarla paslandırılan doğramalar ve asma tavanlarla geçmişini, formu ile özgürlüğünü, statiği ile kırılan kalemleri ve özgürlüğün mutluluğunu, adaletin umudunu ve heyecanını ise renkli mozaik döşemesiyle anlatıldı.

SOSYAL SORUMLULUK PROJESİ OLDU

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Rehabilitasyon Merkezinde madde bağımlılığı tedavisi gören gençlere ve Belediyenin Kadın Sığınma Evindeki kadınlara, mozaik yapım eğitimi verildi. Bu sosyal sorumluluk projesi kapsamında doğada dönüşümü olmayan 100 ton civarındaki atık lamine temperli cam kırıkları değerlendirilerek, binanın tamamında 5 bin metrekarelik mozaik döşemesi yapıldı. 12 kadın ve 16 gence sanat öğretilerek meslek sahibi olmaları sağlandı.

TEK YAPI ÖLÇEĞİNDEKİ EN BÜYÜK RESTORASYON

10 bin metrekare kapalı alanı, 1000 metrekare açık orta avlusu ile Kentteki sanatsal etkinliklerin tanıtımının ve koordinasyonunun sağlandığı merkezde, Sanat Galerileri, Sergi Salonları, Kafeterya, Çocuk Sanat Merkezi, Çocuk Tiyatroları, Çocuk Kütüphanesi, Yetenek Geliştirme, Gasmek Cam Atölyesi, Ebru Atölyesi, Mozaik Atölyesi, Resim Atölyesi, Müzik Kursları, Enformasyon Merkezi, Gaziantep Tasarım Atölyesi, Çok Amaçlı Salon, Yapının Kendini anlattığı Müze, Kent Arşivi Merkezi, Kent Araştırma Komisyonu, Kent Kütüphanesi, Güzel Sanatlar Atölyesi fonksiyonları verildi. Sanat merkezi, yapımı ve hikayesi ile bir kentin ortak aklı, proje ve tasarım uygulaması ile doğaya saygılı, geçmişin izlerini geleceğe sanatla anlatan kente ve kenti ziyaret eden yerli yabancı turistlerin hizmetine sunuldu.

*********

TESCİLLİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VARLIĞI TCDD LOJMANLARI RESTORE EDİLDİ

TCDD tarafından kullanılmayan metruk haldeki lojmanların Gaziantep Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na Belediye tarafından tescili önerildi, akabinde 6 adet yapının rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri hazırlandı. Verilen fonksiyona uygun plan şeması ve cephe düzeni, mekanın niteliğini oluşturan özgün mimari elemanların yerinde korunması sağlandı. Çatılarda, duvarlarda, kapılarda, pencerelerde, döşemelerde, ahşap doğramalarda restorasyon işleri yapılmıştır.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı, Engelliler Daire Başkanlığı, Ulaşım Daire Başkanlığı, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Fiziksel Engelliler Derneği ve Kreş olarak 6 adet binanın her birine farklı fonksiyonlar verildi. Kamu kurumları ve STK’lar ile Gaziantep halkına hizmet veren binaların korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması sağlandı.

BUTİK OTEL BEY KONAĞI

Büyükşehir Belediyesinin mülkiyetinde olan tescilli taşınmaz kültür varlığı konakta basit onarım kapsamında kapılarda, pencerelerde, çatıda, oluklarda onarım işleri yapıldı. Butik Otel olarak teşhir tanzimi yapılarak hizmete açıldı.

EYÜBOĞLU KONAK RESTORASYONU

Misafir evi olarak fonksiyon verilmesi planlanan Konağın restorasyonu tamamlandı. Ayrıca Kozanlı Mahallesinde 2 ayrı Antep Evinin de restorasyonu yapılarak Hasan Kalyoncu Üniversitesine ve Kadın ve Demokrasi Derneği’ne (KADEM) tahsis edildi.

ÖZGÜNÜNE KAVUŞAN SEFERPAŞA VE DÜĞMECİ MAHALLELERİ

Bölgede yaşayan insanların sosyal, ekonomik ve kültürel ortak gereksinimlerini karşılayan, yapıldıkları dönemin mimari ve sanat anlayışını yansıtan anıtsal ve sivil mimarlık örnekleri ile sokak dokusunun korunduğu, daha sağlıklı yaşanabilir mekanlar haline getirildiği, yok olmaya yüz tutmuş mahalle kültürünün yaşatıldığı, el sanatı ürünlerinin tanıtıldığı bir bölge yaratmak ve ekonomiye katkı sağlamak amacıyla Gaziantep Kalesinin batısında, Hışva Han ve Hamam Müzesi’nin ise kuzey batısında yer alan Seferpaşa ve Düğmeci Mahallelerinin sokak sağlıklaştırması yapıldı.

Kent merkezini kaleye bağlayan stratejik bir konuma sahip olan 7 bin912 metre uzunluğundaki aks, Kahyaoğlu, Düğmeci, Karakoca, Eski Postahane, Ömeriye Cami, Çekirdek, Tinkönü, Araptarlı, Çocuk Yuvası Geçidi, Depo, Kanavetçi, Pazarbaşı ve Hamo sokaklarından oluştu. Seferpaşa ve Düğmeci mahalledeki tüm evlerin; çatıları, sokağa bakı veren tüm cepheleri, bahçe duvarları, kapıları, pencere doğramaları, cumbaları; dükkanların doğramaları, ahşap vitrinleri, saçakları yenilenerek bakım onarımları yapıldı.

Ayrıca mahalledeki mevcut asfalt döşeme kaldırılarak yerine hem özgün, hem de doğa dostu doğal bazalt taşlarla yenilendi, görme engelli izi ile daha sağlıklı bir mahalle alt yapısı oluşturuldu. Aydınlatma elemanları yenilenerek daha aydınlık ve yaşayan bir mahalle olması hedeflendi. Ayrıca gelişen teknolojisi doğrultusunda, elektrik, telefon, internet, doğal gaz hatları yenilenerek gelişmiş semtlerle adeta yarışır konuma getirildi. Mahallenin kültürüne örf, adet ve ananesine uygun kentsel tasarım üniteleri ile komşuluk ve mahallelilik bilincinin arttırılması hedeflenerek bölge turizme kazandırıldı.

 *********

 

GAZİANTEP HAYVANAT BAHÇESİ’NE KALİTE BELGESİ

Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın üçüncü ve Dünya’nın dördüncü doğal hayvanat bahçesi olma özelliğini taşıyan Gaziantep Hayvanat Bahçesi, kalitesini belgeledi, ISO 9000, ISO 18000 ve ISO 14000 belgelerini ilk alan hayvanat bahçesi oldu.

Türkiye’nin en ucuz, en hijyenik ve doğurganlık oranı en yüksek olma özelliğine sahip Gaziantep Hayvanat Bahçesi, bünyesinde jeoloji ve doğa müzesi, safari parkı, fok evi bulundurdu.

TÜBİTAK tarafından İş Sağlığı, Personel Yönetimi ve Çevre Yönetim alanında kalite belgesi alan Gaziantep Hayvanat Bahçesi, ISO 9000, ISO 18000 ve ISO 14000 belgelerini ilk alan hayvanat bahçesi oldu. İş sağlığı, kalite yönetim ve çevre sağlığı belgeleri ile kalitesini kanıtlayan hayvanat bahçesi, gelen ziyaretçilerin memnuniyeti, çevrenin hijyenik olması çalışan personellerin iş sağlığını üst seviyede tutulmasından dolayı belgeyi almaya hak kazandı. Avrupa’da ve Türkiye’de ilk kez bu belgeleri alan hayvanat bahçesi, şimdi hizmet kalitesini bir kat daha arttırmayı hedefliyor.

SON 3 YILDA 7 MİLYON 800 BİN ZİYARETÇİ

Öte yandan 300 türde 7 binden fazla hayvana ev sahipliği yapan Gaziantep Hayvanat Bahçesi’ni, son 3 yıldan buyana yaklaşık 7 milyon 800 bin kişi gezdi. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından 2001'de hizmete açılan hayvanat bahçesine gelen ziyaretçiler, geniş bir alana yayılan arazide özel turlarla hemen her türden hayvanı görme fırsatı buldu. 1 milyon metrekarelik alana sahip olan hayvanat bahçesi, açıldığı günden bu yana büyük küçük herkesin ilgisini çekmeyi başardı. Kurulduğu ilk yıllarda 650 bin civarında ziyaretçi sayısına ulaşan hayvanat bahçesi, şimdilerde ise yıllık ziyaretçi sayısı milyonla ifade edilir hale geldi.

Geçen yıl 3 milyon kişi tarafından ziyaret edilen, Safari Parkı ve fok evinin de açılmasıyla ziyaretçi sayısında artış gözlenen Gaziantep Hayvanat Bahçesi, son 3 yılda bu rakamı 7 milyon 800 bine çıkardı. Gaziantep halkının yanı sıra çevre illerden de çok sayıda kişiyi ağırlayan hayvanat bahçesi, başta Ortadoğu ülkeleri olmak üzere Almanya, Fransa, İngiltere, Hollanda ve Rusya'dan gelen turistlerden de yoğun ilgi görüyor.

ŞENPANZE ‘CAN’ ZÜRAFA İLE FİLLERİN TAHTANI SALLADI

Yaklaşık 6 ay önce Dünya’ya gelen ve "Can" adı verilen minik şempanzeyi görmek isteyenler, Gaziantep Hayvanat Bahçesi'ndeki maymun evine adeta akın ediyor. Her gün binlerce kişinin ziyaret ettiği hayvanat bahçesinde önceleri en çok ilgiyi zürafalar, filler ve yırtıcılar görürken son günlerde en çok ziyaretçiyi Can'ın da yer aldığı maymun evi çekiyor.

Annesi sahiplenmediği için doğduğu günden bu yana bakıcıları tarafından büyük bir özenle bakılan Can, Gaziantep Hayvanat Bahçesi'nin de en çok ilgi gören hayvanı oldu. Gaziantep'ten olduğu kadar çevre illerden de hayvanat bahçesine gelen vatandaşlar, özellikle Can'ı görmek istiyor. Kendisine ayrılan özel bölmede bakıcılarının bebek gibi ilgilendikleri Can, sevimliliğiyle vatandaşların ilgi odağı haline geldi. Vatandaşlar zaman zaman bakıcısının kucağında gezmeye çıkan minik şempanzenin fotoğrafını çekmek ve onu sevmek için adeta birbirleriyle yarışıyor.

 *********

 

RUMKALE'YE SU ALTI ARKEOLOJİ MÜZESİ KURULACAK

Büyükşehir Belediyesi, Rumkale’ye Su Altı Arkeoloji Müzesi kuracak, Rumkale’yi teleferik sistemiyle taçlandıracak. Bu çalışmalarla, kent turizmine yeni bir soluk kazandırmayı hedefleyen Büyükşehir, tarihi ve turistik mekânları görücüye çıkaracak.

RUMKALE BİR HAZİNE

Fırat Nehri’nin bütün güzelliğinin, dik kayalar üzerinde bulunan Rumkale’ye yansıdığını anlatan Şahin, “Roma ve Hitit gibi en güçlü medeniyetler Fırat’ın etrafında şekillenmiştir. Büyükşehir Belediyesi olarak, Rumkale’yi önemsiyoruz, burayı turizme kazandırmak için geceli gündüzlü çalışıyoruz, Rumkale’yi daha canlı ve dinamik hale getireceğiz. Teleferik ve sahil düzenlemesine ilişkin çalışmalarla yeraltındaki bu güzel hazineyi, bir su altı arkeoloji müzesiyle taçlandıracağız” diye konuştu.

 *********

 

GAZİANTEP MÜZE KENTİ OLMA YOLUNDA

Müze projeleriyle adından söz ettiren Büyükşehir, bu alanda da ilklere imza attı, 15 Temmuz Demokrasi Müzesi ve Hamam Müzesi gibiyakın tarihe ışık tutacak önemli çalışmaları hizmete aldı.

PANOROMA MÜZESİ: Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Savunması Kahramanlık ve Panorama Müzesi inşaat çalışmalarına başladı. Yapılacak Panorama Müzesiyle, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, tarihe olan vefa borcunu ödeyecek. Gaziantep Kalesi yakınlarına 12 dönüme kurulacak müze, 12 metre yüksekliğinde, 113 metre uzunluğunda panoramik bir yağlı boya çalışması olacak.

15 TEMMUZ DEMOKRASİ MÜZESİ: 12 Temmuz 2017 tarihinde hizmete açılan 15 Temmuz Demokrasi Müzesi’nde, ziyaretçilere 15 Temmuz darbe girişimine "tanıklık" hissi yaşatıldı. Hain kalkışmanın başladığı saat itibariyle meydana gelen olayları kronolojik sıraya göre tablet, cep telefonları ve monitörler aracılığıyla kalkışmanın son bulduğu ana kadar görüntüler ziyaretçilere sunuldu.

HAMAM MÜZESİ: Paşa Hamamı olarak uzun yıllar hizmet veren yapı, Osmanlı hamam mimarisi ve kültürünün en güzel örneklerinden birisi&

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.