Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

GTB’DE ‘KURUMSALLAŞMA VE AİLE ŞİRKETLERİ” EĞİTİMİ

Gaziantep Ticaret Borsası (GTB), üyelerine yönelik, ‘ Kurumsallaşma ve Aile Şirketlerinde Reorganizasyon’ konulu eğitim düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 22.02.2017 13:36
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 02:19
Kaynak: İHA
GTB’DE ‘KURUMSALLAŞMA VE AİLE ŞİRKETLERİ” EĞİTİMİ

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Y. Doç. Dr. Hasan Aksoy tarafından verilen eğitimde, aile şirketlerinin temel özellikleri ve kurumsallaşmanın şirketlere sağladığı avantajlar hakkında katılımcılara bilgiler verildi.

Türkiye ve dünyada aile şirketlerinin iş dünyasındaki dağılımına örnekler veren Y. Doç. Dr. Hasan Aksoy, aile şirketlerinin sayısının tüm dünyadaki işletmelerin %65’i ile %80’i arasında olduğunu söyledi.

Bu oranın ülkemizde daha yüksek görüldüğünü belirten Aksoy, “Türkiye’de sisteme kayıtlı şirketlerin yüzde 95’ini ve KOBİ’lerin yüzde 98,8’ini aile şirketlerimiz oluşturmakta” dedi.

Türkiye’de aile şirketlerinin ancak yüzde 12’sinin üçüncü kuşağa kadar ulaşabildiğine dikkat çeken Aksoy, konuşmasında 20 büyük Türk aile şirketinin kapanma nedenleri hakkında da bilgiler verdi.

Türkiye’de aile şirketlerinin özellikleri, üstün ve zayıf yönleri ile ilgilide açıklamalar yapan Aksoy, uzun ve sağlıklı bir iş hayatının şifresinin kurumsallaşmadan geçtiğine işaret etti.

Aksoy, “Kurumsallaşma, bir işletmenin faaliyetlerini kişilerin varlığına bağımlı olmadan sürdürebilmesini ve geliştirebilmesini sağlayan bir yapı oluşturmasıdır. Şirketin kuralları, standartları ve prosedürlerinin tanımlanması, kişilerden bağımsız hale getirmesidir. Bu nedenle kurumsallaşmak kural koymak anlamına gelmediği gibi sadece biçimsellik ya da yazılı kaide ve kuralların iş yerinde uygulanması olarak da anlaşılmamalıdır. Kurumsallaşmanın temel amacı firmanın (patron, yönetici vs.) kişilerden ve onları kendi becerilerine bağlı icra yöntemlerinden bağımsız hale gelmesi ve sürekliliğin sağlanmasıdır. Bu işletmenin önemli noktalarında patronun olmayacağı değil, fakat onlar olmadığında aksama yaşanmadan her şeyin kaldığı yerden devam edebilmesi anlamına gelir ”dedi.

Aksoy, ayrıca iş hacminin artması, iş süreçlerinin çoğalması, istihdamın artması ve çalışanların idaresinin güçleşmesinin yanı sıra yaygın akrabalık ilişkileri ile şirket yönetimine müdahalelerin artması durumunda aile şirketlerinde kurumsallaşmanın zorunlu bir hal aldığını sözlerine ekledi.

  1. Doç. Dr. Hasan Aksoy, eğitim programının sonunda ise GTB üyelerinden gelen sorulara yanıt verdi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.