Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Koçer beklenen müjdeyi verdi

Haber Giriş Tarihi: 04.08.2016 15:54
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 12:12
Kaynak: İHA
Koçer beklenen müjdeyi verdi

AK Parti Gaziantep Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe komisyonu Sözcüsü Nejat Koçer, Meclis Genel Kurulunda tamamlanan Vergi Affı ve Varlık Barışı kapsamlı kanununa ilişkin değerlendirmede bulunarak, "25 milyonu ilgilendiren yeniden yapılandırma yasası kanunlaştı" dedi.

 

TBMM Plan ve Bütçe komisyonu Sözcüsü Nejat Koçer, Plan ve Bütçe Komisyonundan önceki hafta geçen ve Genel Kurula gelen vergi ve vergi cezaları ile gecikme faizleri, gümrük vergileri, SGK ve belediye alacaklarını yeniden yapılandıran kanunun TBMM Genel Kurulunda kabul edildiğini kaydetti.

Kanunun ilk niteliğinde olduğunu belirten Koçer, "Kapsamı itibariyle bu kanun bir ilk niteliğinde. Komisyon aşamasında verdiğimiz önerge ile yasanın kapsamını daha da genişletme imkanımız oldu. Bundan memnuniyet duyuyorum" dedi.

Kanun kapsamı hakkında da bilgi veren Koçer, "Vergi ve vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları, taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı, gümrük vergileri, trafik, askerlik, nüfus, seçim, karayolu geçiş ücreti, RTÜK idari para cezaları, YURT-KUR öğrenim ve katkı kredisi alacakları, SGK ve belediyelerin alacaklarının tamamı bu kanun ile yeniden yapılandırılıyor. Ayrıca belediyelerin idari para cezaları, su, atık su ve katı atık ücreti alacakları, 30 Haziran’dan önce tahakkuk eden vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları da yeniden yapılandırma kapsamında yer alıyor. Bazı kamu alacaklarının uzlaşma usulü ile tahsili hakkında kanun gereğince ödenmesi gerektiği halde ödenmeyen tutarlar ödenirse, binde 2 faiz alacağından vazgeçiliyor. Gümrük vergisi mevzuatında gümrüklenmiş değere ilişkin idari para cezalarının yüzde 30’u, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulanan idari para cezalarının yüzde 50’sinin ödenmesi halinde de bu cezaların bakiyeleri terkin edilecek. Yargı kararıyla kesinleştiği halde mükellefe ödemeye yönelik tebligatın yapılmadığı alacaklar da bu kapsamda. Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymetler ile diğer sermaye piyasası araçlarını, 31 Aralık 2016’ya kadar Türkiye’ye getirenler, bu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecek. Mükellefler, Türkiye’ye getirilen varlıklarını işletmelerine dahil edebilecek veya işletmelerinden çekebilecek. Mükellefler, Türkiye’ye getirilen varlıklarını, işletmelerine dahil edebilecekleri gibi işletmelerinden çekebilecek. Tahakkuk eden, ancak ödenmemiş olan, 2016 yılı Haziran ayı ve önceki aylara ilişkin borçlara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammının tahsilinden vazgeçilecek. Maliye Bakanlığına, Gümrük ve Ticaret Bakanlığına ve SGK’ya bağlı tahsil dairelerince takip edilen ve vadesi 31 Aralık 2011 tarihinden önce 50 liranın altında olan düşük tutarlı alacakların tahsilinden de vazgeçilecek. TOBB üyelerinin oda ve borsalara olan aidat, navlun hasılatından alınacak oda payları ile borsa tescil ücreti ile oda ve borsaların TOBB’a olan aidat borçları, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu hükümlerine göre ödenmesi gereken aidat borçları da yapılandırılacak. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonuna olan aidat ve katılma payı borçları, avukatların baro kesenekleriyle staj kredisi borçları, orman köylüleri ve köylülerce oluşturulan kooperatiflere Orman Genel Müdürlüğü tarafından verilen kredilerin geri ödemeleri, tarımsal amaçlı kooperatiflere kullandırılan krediler, organize sanayi bölgeleri ve küçük sanayi sitesi yapı kooperatiflerine kullandırılan krediler yapılandırılacak, tüzel kişiliği kaldırılan belediyelerin il özel idarelerine devredilen 100 lirayı aşmayan alacaklarının tahsilinden vazgeçilecek" dedi.

Kanunun hayırlı olmasını dileyen Koçer, "25 milyonu ilgilendiren yeniden yapılandırma yasası kanunlaştı. Meydanlarda demokrasi nöbeti tutan milletimize halkın iradesi ile seçilen milletin meclisi uzun bir çalışma temposu ile bu kanunu çıkarmış oldu. Bu kanunun milletimize hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.