Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ÖSYM TEKRARDAN YAPILANDIRILMALI

2022 KPSS’deki skandalla birlikte tekrar tartışma konusu olan ÖSYM ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, “Ülke genelinde YKS, KPSS, TUS, YDS, ALES, DGS gibi birçok önemli sınavı yapan ÖSYM’nin üzer

Haber Giriş Tarihi: 09.08.2022 11:23
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 02:52
Kaynak: İHA
ÖSYM TEKRARDAN YAPILANDIRILMALI

Memur olma veya işe girmek hayaliyle bu sınavlara giren milyonlarca vatandaşımızın umutlarının çalındığını vurgulayan Yılmazkaya, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi;

“Her yıl ülkenin ve toplumun geleceğini şekillendiren, yargıdan kamu yönetimine, sağlıktan yükseköğrenime kadar yaklaşık 50 sınav gerçekleştiren ÖSYM, geçerli, güvenilir ve adil bir ölçme ve değerlendirme sistemi uygulamayı vadetse de maalesef,  toplum nezdindeki güvenilirliği ve var oluş nedeninin temel ilkelerini yerine getirememektedir.

Ülke genelinde YKS, KPSS, TUS, YDS, ALES, DGS gibi birçok sınav yapan, yıllık ortalama 10 milyonun üzerinde adaya sınav hizmeti sunan ve yaptığı sınav sayısı ile hizmet verdiği aday kitlesinin büyüklüğü bakımından önemli bir kurum olan ÖSYM, şaibeler, çalınan sorular ve kitapçıklarla geçmişinde olduğu gibi şimdide yeni skandallara imza atmaktadır” dedi.

Yılmazkaya, “1974 tarihinde Üniversitelerarası Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÜSYM) olarak kurulan ÖSYM’nin tarihine bakıldığında o günlerden bugünlere kadar birçok skandalın yaşandığı görülmektedir. En son 2022 KPSS’de yaşanan skandal akıllara daha önce Türkiye'de çalınmış sınavları da getirdi” dedi.

Yüzbinlerce Gencin Emeği Çalındı, Geleceğiyle Oynandı!

Yılmazkaya, “Türkiye'deki 'çalıntı sınav' skandalları, FETÖ döneminde ayyuka çıkarken, şaibeli sınavlar ile Yüzbinlerce gencin emeği ve hayalleriyle oynandı.

İstihbarat birimlerinin yaptığı çalışmaya göre 2009-2014 yılları arasında;

2010 KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı

2010 KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavı

2012 KPSS

2012 Adli Yargı Hâkim ve Savcı Seçme Sınavı

2014 LYS

Komiser Yardımcılığı Sınavları

2009 Polis Koleji Sınavı

2012 Polis Akademisi Sınavı

2011 Adalet Bakanlığı Yazı İşleri Müdürlüğü Sınavı

2012 Astsubaylık Sınavı

2010 SHÇEK Müfettiş Yardımcılığı Sınavı gibi daha birçok sınav soruları ve kitapçıkları maalesef çalınmış!” dedi.

Bu Emek Hırsızlığına Dur Denilmeli!

Yılmazkaya, “Adalet Bakanlığı Sınavlarından, Kaymakam Adaylığı Sınavına, Kamu Personel Seçme Sınavından, TUS’a kadar birçok önemli sınavı yapan ÖSYM üzerindeki şaibelerin kalkması ve toplumun güvenin kazanılması için bu kurumun baştan ayağa yeniden yapılandırılması gerek.

Türkiye’de umudunu KPSS’ye bağlamış yüzbinlerce genç maalesef bir psikolojik çöküntüyle karşı karşıya kaldı. Hem devlet kurumlarına olan güven zedelendi hem de sınava giren öğrenciler maddi ve manevi kayıplar yaşadı.

İnsanların maddi olanaksızlıklar nedeniyle yol parası bulamadığı, evine ekmek götüremediği, işe girmek için bu sınavlara girdiği gerçeği unutulmamalıdır” dedi.

 ÖSYM BU İŞİ TİCARETE DÖKMÜŞ DURUMDA!

Yılmazkaya, “Sadece Kamu Personeli Seçme Sınavına giren bir aday Genel Yetenek-Genel Kültür Oturumu/ Eğitim Bilimleri Oturumu ücreti 115 TL, KPSS Alan Bilgisi Sınavları 80 TL, ÖABT için ücret 115 TL olarak 4 oturuma 460 lira ödeyecek. Sınav maliyetinin 10 katını adaylardan tahsil eden ÖSYM bu işi ticarete dökmüş durumda. Geçmiş sınavlarla kıyaslandığında 2022 KPSS’ye ortalama 1,5 milyon adayın girdiğini düşündüğümüzde. Sadece bu sınavdan alınan ücretleri hesapladığımızda zaten kendi bütçesinin çok üzerinde bir gelir elden ÖSYM’nin adeta para bastığını net bir şekilde görmekteyiz. 

ÖSYM’nin yıllık sınav gelirlerine baktığımızda; 2017 yılında sınavlardan 525 milyon 768 bin TL, 2018 yılında 622 milyon TL, 2019 yılında 546 milyon 26 bin TL, 2020 yılında 860 milyon 512 bin TL, 2021 yılında ise 767 milyon 630 bin TL gelir elde etiğini görmekteyiz. ÖSYM'nin son beş yılda sınavlardan elde ettiği gelir 3 milyar 322 milyon TL'ye ulaşmış” dedi.

SINAV ÜCRETLERİ TAMAMEN KALKSIN!

“ÖSYM adeta tahsilat veznesine dönmüş” diyen Yılmazkaya, “İnsanlarımız ülkede yaşanan ekonomik kriz ve yüksek enflasyon nedeniyle yol parası bulamazken, evine ekmek götüremezken, memur olma veya işe girmek hayaliyle bu sınavlara giriyor.

Ama görüyoruz ki hükümet vatandaşların bu hayalini ranta çevirmiş durumda. Ekonomik olarak zorda olan Hükmet, vatandaşın üç kuruş parasını almak için ÖSYM’yi adeta tahsilat veznesine çevirmiş durumda” dedi.

“Madem ÖSYM’ye her yıl bütçeden ödenek aktarılmakta, sınav ücretleri tamamen kalksın. Vatandaş rahat rahat sınavlara girsin!” diyen Yılmazkaya, sınav ücretlerinin kaldırılması için TBMM Başkanlığına kanun teklifi vermeye hazırlanıyor.

 

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.