Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Prof. Dr. Kozbe’den “Mezopotamya’da Kadın” Konferansı

Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülriz Kozbe tarafından “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” etkinlikleri çerçevesinde, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) İnşaat Mühendisliği Konferans Salonu’nda “Mezopotamya’da Kadın” konferansı verildi.

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2017 14:25
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 09:01
Kaynak: İHA
Prof. Dr. Kozbe’den “Mezopotamya’da Kadın” Konferansı

GAÜN Arkeoloji Müzeler ve Yerel Tarih Topluluğu tarafından düzenlenen konferansın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Ali Gür, Mezopotamya’nın dünya coğrafyasında apayrı bir yeri olduğunu, insanlık tarihinin orada başlayarak geliştiğini belirterek, “Mezopotamya suyun iki yakası Fırat ve Dicle, bir de buna Nil’i katarsanız insanlık medeniyetinin oluşum tarihini kısaca özetlemiş olursunuz” dedi.

“Türkiye coğrafyasında Anadolu’da bir nesil hala ayaktaysa annelerin ve gelecekte anne olacak sizlerin yüzündendir” diyen Prof. Dr. Gür, “Kadın olmak; bana, inancıma göre en kutsal şey çünkü bir annesiniz. Aynı zamanda masumiyeti temsil eden bir kız kardeşsiniz ve uğrunda hayatta hiçbir şeyi feda edemeyeceğiniz bir kız çocuğusunuz. Aynı zamanda neslinizi koruyacak, size ortak, eş derttaş olacak, yolunuza yol açacak ve en önemlisi hayatta yükseltecek bir eş olarak var. Bir insana bu kadar fonksiyondan daha fazla ne yükleyebilirsiniz ki” diyerek tarihe yön veren çok sayıda kadın olduğunu söyledi.

Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülriz Kozbe, Mezopotamya dediğimiz Gaziantep’in de içinde olduğu kültürel bölgedeki kadının geçmişini, hem iş dünyasını hem de sosyal ve aile hayatındaki kadını görsel içeriklerle destekleyerek bir sunum gerçekleştirdi. Mezopotamya’daki bölgede milattan önce 2 binlerde kadının iş, aile, evlilik hayatıyla günümüzde, 21. Yüzyıldaki kadının hayatını karşılaştırarak tarihin eski dönemlerine vurgu yapan Prof. Dr. Kozbe, şunları söyledi: “Kadının yazgısı değişmiyor. Milattan önce 2 binde kadının yaşadığı sıkıntılar, sosyal hayatında, evliliğinde, aile yapısında yaşadığı sorunlar maalesef birebir benzerlerini, paralellerini günümüzde de görüyoruz. Bu sadece kadının değiştireceği bir durum değil. Yol arkadaşlığı ettiği erkeğin de verdiği destekle değişebileceği bir durum. Kadınlar çiçektir ama bu moddonun peşinde durmasınlar. Haklarının peşinden giderek onun mücadelesini verirlerse belki bir şeyler değişebilir.”

GAÜN Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hilmi Bayraktar ve Prof. Dr. Metin Bedir ve çok sayıda öğrencinin de katıldığı konferansın sonunda Rektör Prof. Dr. Ali Gür tarafından Batman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülriz Kozbe’ye çiçek takdim edildi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.