Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Tansiyonunu Doğru Ölç, Kontrol Altına Al ve Uzun Yaşa'

Medical Park Gaziantep Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Mehmet Büyükbakkal Dünya Hipertansiyon Günü hakkında açıklamada bulunarak hipertansiyonun önemine dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 17.05.2021 15:39
Haber Güncellenme Tarihi: 30.11.2023 02:52
Kaynak: İHA
‘Tansiyonunu Doğru Ölç, Kontrol Altına Al ve Uzun Yaşa'

Nefroloji Uzmanı Dr. Mehmet Büyükbakkal yaptığı açıklamada: ‘’ Dünya Hipertansiyon Günü etkinliği Dünya Hipertansiyon Ligi (WHL) tarafından başlatılmıştır. Hipertansiyonun dünyada çok rastlanıldığına ve bu hastalığın önlenebilir olduğuna dikkat çekmek maksadıyla her yıl 17 Mayıs'ta kutlanmaktadır. Dünya Hipertansiyon Gününün bu yıl ki teması 'Tansiyonunu doğru ölç, kontrol altına al ve uzun yaşa' dır. Hipertansiyon; felç, kalp krizi ve böbrek hastalığı gibi birçok sağlık sorununun ana nedenidir. Hipertansiyondan muzdarip birçok kişi, semptomları olmadığından, hipertansiyon hastası olduklarının farkında bile değildir, çoğu zaman insanlar kalp krizi veya felç geçirdikten sonra hipertansiyon hastası olduğunu öğrenirler.’’ diye konuştu.

Uzman Doktor Mehmet Büyükbakkal Atardamar sistemindeki basıncın normal değerlerin üzerinde olmasına Hipertansiyon ismi verildiğini belirterek, Atardamarlardaki yüksek basıncın kanı pompalayan kalbin zorladığını belirterek vücutta yer alan böbrek, göz, beyin gibi organlarımızın hasarlanmasına neden olmaktadır. Bu hasarlanma bazen yıllar içinde gelişerek Böbrek Yetmezliği gibi hastalıklara neden olabildiğini kaydetti. Şiddetli hipertansiyonun beyin damarında yırtılma sonucu felce sebep olabildiğinin altını çizdi.

Nefroloji Uzmanı Dr. Büyükbakkal, ‘’ Hipertansiyon, dünyada önlenebilir ölüm nedenleri içerisinde bir numaralı risk faktörüdür. 2000 yılı itibariyle dünyada erişkin nüfusun % 26.4’ünün hipertansiyonu olduğu ve bu oranın 2025 yılında % 29.2’ye çıkacağı öngörülmektedir. Hipertansiyon, dünyada her yıl 7.6 milyon kişinin ölümüne, 90 milyon kişinin maluliyetine yol açmaktadır. Ülkemizde hipertansiyon sıklığını araştıran çalışmalardan patent çalışmasında Türkiye’de hipertansiyon sıklığı % 31.8 olarak bulunmuştur. Hipertansiyon ve diyetle alınan tuz arasındaki ilişki iyi bilinmektedir. Bir çok ülkede günlük alınan tuz miktarı önerilen tuz tüketimi sınırlarının üzerindedir. Hipertansiyon ile baş etme stratejisi diyetle alınan tuzun kısıtlanması ve doktor tarafından önerilen antihipertansif ilaçların düzenli kullanımının yanında kan basıncının istenen hedef değerler arasında tutulmasıdır. Hipertansiyon problemi olan hastalarımızı kan basıncı regülasyonunu sağlamak, diyet ve medikal tedavi önerilerimiz için Medical Park Gaziantep Hastanesi Nefroloji Polikliniğimize davet ediyoruz.’’ dedi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.