Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tek bir besine bağlı olarak kilo verilir mi?

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2017 11:56
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2023 13:14
Kaynak: İHA
Tek bir besine bağlı olarak kilo verilir mi?

Sıcak yaz günleriyle beraber birçok kişide kilo vermeye olan istek artış gösteriyor. Bu da haliyle diyet programlarına olan ilgiyi arttırıyor. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Araştırma Görevlisi Anıl Erbağcı, belli bir besine bağlı diyet yapmak isteyenleri uyararak önemli açıklamalarda bulundu.

Erbağcı diyet yapmak isteyenleri şu sözlerle uyardı: “Birçok kişi diyet ile beraber ilk haftalardan itibaren bir an önce kilo verme telaşına düşüyor. Olabildiğince hızlı kilo verip yazı formda geçirmek istiyor. Genel olarak özellikle internetten bulduğu bir besine bağlı diyetler deneniyor ya da sebze suları, değişik tohumlar, değişik kürler deneyerek bu süreci bir an önce sonlandırmak isteniyor. İşte bu besin türlerinden son günlerde son derece popüler hale gelen ‘Chia Tohumu’…”

CHİA TOHUMU NEDİR?

Chia tohumunu, antik çağlardan beri bilinen bir yağlı tohum olarak nitelendiren Erbağcı: “Tarih öncesi zamanlarda Aztek, Maya gibi toplumların dinsel törenlerinde kullanılan bu bitki, şimdilerde Orta Amerika’da sıklıkla kullanılmaktadır. Birçok çeşidi bulunmasına rağmen en sık karşılaşılan ve hastalıklarla ilişkisi olduğu öne sürülen türü ise “Salvia hispanica L.” olarak adlandırılmaktadır. Kökeni Meksika olmasına rağmen Bolivya, Arjantin, Avustralya gibi ülkeler önemli ticari üreticilerdendir. Chia tohumu besin değeri % 25-41 karbonhidrat, %20-22 protein, % 30-35 yağ, %18-41 posa oranlarıyla artık daha sık tercih edilmeye başlanmıştır. Ayrıca içerdiği zengin antioksidanlar sayesinde de kronik hastalıklara karşı koruyucu olabilmektedir” dedi.

CHİA TOHUMU MÜCİZE BİR ETKİYE SAHİP Mİ?

Peki, chia tohumu gerçekten mucize mi? Bu sorunun yanıtını ise “Pek tabi ki hayır olacaktır” diye nitelendiren Erbağcı sözlerine şunları da ekledi: “Yapılan çalışmalarda chia tohumlarının kilo verme üzerine etkileri olduğu görülmüştür. Fakat sürekli aynı besinle beslenerek ve bunun dışında herhangi bir çaba harcamadan kilo verilebilir yaklaşımı doğru bir yaklaşım değildir. Aldığımız kiloları nasıl zamanla ve bir süreç içerisinde aldıysak aynı şekilde kilo verirken de belli bir sürece dâhil olmalı, sabırlı olmalı ve doğru beslenme kurallarını uygulamalıyız. Chia tohumlarıyla besinlerimizi zenginleştirebilir ve kilo verme hızımızı belli ölçülerde artırabiliriz fakat tek başına bu besini kullanmak bize fayda getirmeyecektir. Aksine bazı durumlarda zararlı bile olmaktadır.

Sonuç itibariyle sağlıklı kilo verme süreçlerinde tek bir besine odaklı bir beslenme düzenine sahip olmak doğru değildir. Hem ekonomik oluşu hem de daha dengeli besin içeriği ve çeşitli oluşu bakımından; çevremizde daha kolay bulabileceğimiz besinlere dayalı bir beslenme planına sahip olmak daha uygundur. Eğer chia tohumu vb. besinleri tüketmek istiyorsak bile bu besinleri uzman kontrolünde tüketmek daha avantajlı olacaktır”.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.