Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

VALİ GÜL, “KULLANILMAYAN İLAÇLARIN BERTARAFI ÖNEMLİ”

Gaziantep Valisi Davut Gül, Evsel Atık İlaçların Bertarafı projesi kapanış töreninde kullanılmayan ilaçların bertarafının önemine değinerek doğaya atılan her ilacın bitkilere, yer altı sularına karışıp insana döndüğünü söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 15.11.2019 11:39
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 01:51
Kaynak: İHA
VALİ GÜL, “KULLANILMAYAN İLAÇLARIN BERTARAFI ÖNEMLİ”

İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey Belediyesi, Gaziantep Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, 8. Bölge Gaziantep Eczacı Odası işbirliği ile hayata geçirilen proje kapsamında okullarda eğitime başlanıldığını aktaran Gül, küçük yaşlarda verilen eğitimler ile çocukların geleceğe daha sağlıklı ve bilinçli bir şekilde hazırlandıklarını dile getirdi.

Özellikle hijyen ve sağlıklı beslenme alışkanlığının çocuğa kazandırılmasının koruyucu önlem olduğunu vurgulayan Gül, “Hasta olmadan önce yapmamız gerekenler var. Bunların başında hijyen ve sağlıklı beslenme geliyor. Çocuklarımızın elini yıkama alışkanlıklarını çocuk yaşlarda kazanmaları ileriki hayatında bu alışkanlıkların devam edeceği anlamına gelir. Yine düzenli beslenme çok önemli. Bu konuda anne ve babalara büyük görev düşüyor. Anne ve babaların yaptığı en büyük hata çocukların istediği, sevdiği yiyecekleri çocuğa vermeleri. Bu da tek tip beslenme olarak çocuklarımızın direncini düşürüyor. Doğal olarak hastalıklara davetiye çıkarıyor” dedi.

ANTİBİYOTİKLERİN %50’Sİ HİÇ AÇILMADAN ATILIYOR

Her türlü önleme karşı hasta olunduğu durumlarda ise Antibiyotik ağırlıklı bir tedavinin uygulandığını belirten Gül, “ Bu ilaçların %50’si maalesef kullanılmıyor. Çocuk iyileşme eğilimi gösterdiğinde ilacı kesmek çocukların direncini düşürüyor. Okullarda bu eğitimin verilmesi, çocuklarımızın hem gereksiz ilaç kullanmamaları hem de beslenme ve hijyen noktasında bilinçlenmesine katkı sunacak” ifadelerini kullandı.

Katılımcılar nezdinde tüm vatandaşlara seslenen Gül, ilaçların bertarafı konusunda destek isteyerek “Özellikle velilerimizden beklentimiz kullanılmayan ilaçların bertaraf edilmesi. Doğaya attığımız her ilaç yine bir şekilde bize geri dönüyor. Suya karışan ilaçlar bitkilere, ağaçlara, yer altı sularında içtiğimiz sulara karışarak yine bizlere bir şekilde bulaşmış oluyor. O açıdan kullanacağımız ilaçların dozajı, süresi, miktarı kadar kullanılmayanların bertaraf edilmesi de önem arz ediyor. Bu noktada sağlık çalışanlarımıza, velilerimize, çocuklarımıza daha doğrusu toplumun her kesimine önemli görevler düşüyor” diye konuştu.

Hastalıktan korunmanın bir diğer yolunun da spor yapmak olduğunu da sözlerine ekleyen Gül, bol bol spor yapmaları noktasında öğrencilere tavsiyelerde bulunarak projede emeği geçenlere teşekkür etti.

İl Sağlık Müdürü Serdar Sarıfakı ise proje hakkında bilgi vererek, ‘Evsel Atık İlaçların Bertarafı’ projesinde, ilaç kullanımına dair yaşanılan pek çok soruna dikkat çekmenin, hasta ve hasta yakını kapsamındaki paydaşlara Akılcı İlaç Kullanımı ilkelerini anlatarak benimsetmenin hedeflendiğini dile getirdi.

Sarıfakı, proje kapsamında güncel hali ile toplam 13500 ilaç kutusu toplandığını, toplanan ilaçların kategorize edilerek tek tek sayıldığını, toplam ilaç kutusu içeresinde açılmış kutu sayısının 7331, açılmamış ilaç sayısının ise 6182 olduğu, toplanan ilaçların % 46’sının hiç açılmadan atıldığını, bunların içerisinde antibiyotiklerin ilk sırada geldiğini bildirdi.

Konuşmalar sonrasında Vali Gül, veliler ile öğrenciler tarafından hazırlanan hijyen konulu mini gösteriyi izledi, Akılcı İlaç Kullanımı temalı resim sergisini gezdi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.