Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yevmiyecilere destek yok

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2021 16:23
Haber Güncellenme Tarihi: 03.12.2023 10:42
Kaynak: İHA
Yevmiyecilere destek yok

CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, corona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında, 29 Nisan Perşembe günü saat 19:00’dan 17 Mayıs Pazartesi saat 05:00’e kadar yaklaşık 3 hafta tam kapanmayla ilgili kabinede alınan karara ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. 

ONLARA HİÇ DESTEK YOK!

Yılmazkaya, “Gündelik yevmiye ile geçinen vatandaşlarımızın mağduriyetleri ne olacak? 3 hafta boyunca evine ekmek götüremeyecek olan bu insanlar, çoluk-çocuğuna nasıl bakacak? Maalesef bunları düşünen bir hükümet yok!” dedi.

Yılmazkaya, “Özellikle kısa çalışma ödeneği alamayan, yevmiye ile çalışan gündelik işçilerimize sahip çıkılmalı! Ülkemizde, yevmiyeli çalışan gündelikçi temizlikçi sayısı 1 milyon 500 bin dolayında. Toplam gündelikçi çalışan işçi sayısı 3 milyon dolayında. Bu kesimde çalışan vatandaşlarımız tam kapanmadan olumsuz etkilenecek. Bu insanlarla ilgili hükümetin biran önce gerekli tedbirleri alması şart” ifadelerini kulandı.

“Yine küçük esnafı ve düşünmeyen bir iktidar kararıyla karşı karşıyayız” diyen Yılmazkaya, “17 günlük tam kapanmada fabrikalar çalışıyor, oteller çalışıyor, işçiler çalışıyor, servisler çalışıyor ama esnaf ve lokantalar kapalı. 17 günün sonunda bu esnaf SGK borcunu, vergileri, işçi parasını, kira parasını nasıl ödeyecek. Yine bu işin bedelini küçük esnafa ödetmeye çalışıyorlar” dedi.

AKP HÜKÜMETİ ESNAFA SADAKA VERİYOR!

Yılmazkaya, “Salgın dolayısıyla esnafın ve ticaret erbabının yaşadığı mali kayıpların telafisi için hükümet tarafından açıklanan göstermelik destek paketleri esnafımızın SGK, stopaj, KDV, kredi borçları ve faturalarından hiç birine yetmez. Bu hükümet, 100 yıllardır vergi veren vatandaşına, esnafına bu zor günlerde yardım değil sanki sadaka veriyor. Tam kapanmayı uygulayan hükümet neden tam desteği hayata geçirmiyor?” dedi.

Tam kapanma kararında 3 hafta boyunca iş yerlerini kapatacak olan esnafa destek ile ilgili bir madde olmamasına tepki gösteren Yılmazkaya, “Pandemi sürecinde birçok ülke gerekli önlemleri alırken, esnafını ve çalışanlarını destekleyecek teşvik paketleri ile vatandaşlarının mağdur olmaması için sosyal devlet adımları atarken; Ülkemizde, İktidarın bu zorlu süreçte esnafı ve vatandaşı yalnız bırakması asla kabul edilebilir değildir. Hükümetin açıkladığı destek paketleri esnafın faturalarını ödemeye yetmez.  

IMF’nin yayımladığı son raporda, dünya çapında ülkelerin pandemi harcamalarının oranlarını bakıldığında, AKP Hükümetinin gerçek anlamda esnafa ve vatandaşa yönelik pekte bir şey yapmadığı net bir şekilde görülmektedir” dedi.

Yılmazkaya, “IMF’nin, Ocak 2020’den Mart 2021’e kadar hükümetlerin duyurduğu ekonomik ve sağlık yatırımları, harcamaları ve yardımları baz alarak, hangi ülkenin halkına ne oranda destek verdiği raporuna baktığımızda;

Ülkelerin bütçelerine göre harcama oranları, yüzde 10 ve üzeri, yüzde 7,5 ile 10, yüzde 5-10, yüzde 2,5-5 ve yüzde 2,5 altı olarak sıralanmış. Türkiye, en düşük destek veren yüzde 2,5 grubuna giriyor. Burada dahi, yüzde 1,5 orana sahip olarak, destek harcamaları yapan ülkeler arasında en alt sıralarda yer alıyor. Bu oranla Türkiye, girdiği gelişmekte olan ülkeler sıralamasının çok altında, az gelişmiş ekonomiler sıralamasındaki ülkelerle yarışıyor” dedi.

EN AĞIR FATURAYI ESNAFIMIZ ÖDEDİ, ÖDEMEYE DE DEVAM EDİYOR!

“En azından asgari ücret düzeyinde bir destek sağlanırsa, verilen kredilerin süresi faizsiz uzatılırsa, aylardır iş yapamayan esnafımız bir nebze rahatlar” diyen CHP’li Vekil, AKP Hükümetine önemli uyarılarda bulundu.

Esnafımızı rahatlatıcı ve gerçekçi adımlar atılmalı diyen Yılmazkaya, “Tam kapanma döneminde muafiyet kapsamında bulunan iş yerleri dışında kalan esnaf ve sanatkârlara nakdi destek sağlanmalıdır. Salgın sona erip piyasa normalleşene kadar destekler sürdürülmelidir.

Esnaf ve sanatkârlarımız ile yanlarında çalışanlarının SGK primleri devletimiz tarafından karşılanmalı, borçları süresiz ve faizsiz olarak ertelenmeli, ödenemeyen vergi borçları, geçmiş kredi ile bankalara olan tüm borçları faizsiz ertelenmelidir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.