Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

YILMAZKAYA’DAN SAĞLIK BAKANINA ÇAĞRI “SAĞLIKÇILARIN SORUNLARI ÇÖZÜN ARTIK!”

CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki, Sağlık Bakanlığının 2022 yılı bütçe görüşmelerinde, sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunların çözümü adına Bakan Koca’ya çağrıda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2021 13:08
Haber Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 09:37
Kaynak: İHA
YILMAZKAYA’DAN SAĞLIK BAKANINA ÇAĞRI “SAĞLIKÇILARIN SORUNLARI ÇÖZÜN ARTIK!”

Sağlık Bakanlığının 2022 yılı bütçe görüşmelerinde sağlıkçıların yaşadığı sıkıntıları gündeme getiren Yılmazkaya, Sağlık Bakanına ve Bakanlık bürokratlarına hitaben yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi;

“Sayın Bakan, bence bakanlığı vahşi kapitalizm dengesini koruyan bir şirket yöneticisi şeklinde değil de sizi tanıyan arkadaşların bize anlattığı şekilde bir çocuk doktoru, deontolojiyi benimseyen bir hekim olarak yönetseniz inanın bu sorunların hepsi başlangıçta sizin o noktanızda bitecektir diye düşünüyorum, bunu söylemek istiyorum. Bugünkü sunumunuzda bile "Sağlık çalışanlarımızın çalışma şartlarını iyileştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Çalışanlarımızın çıplak maaşının emeklerinin karşılığı olmadığının bilincindeyiz. Doktorların sabit ek ödemelerini artırmak ve bütün sabit ek ödemelerinin genel bütçeden yapılmasını sağlamak istiyoruz. Bu konuda sayın milletvekillerimizin desteğine ihtiyacımız var." dediniz. Vallahi elinizi ne tutuyor? İnanın biz desteğe hazırız, yeter ki siz bu yolu açın. Elinizi tutan bir şey olmasın diye beklenti içindeyiz onu bir kere söyleyeyim” dedi.

AİLE HEKİMLERİ DERTLİ!

Aile hekimlerinin sıkıntılarını da dile getiren Yılmazkaya konuşmasında, “Özellikle bu, aile sağlık merkezlerindeki aile hekimlerimizin sıkıntıları çok fazla. Hastanelerde randevu bulamayan, muayene edilemeyen, sadece test verebilen, beklediği sağlık hizmetini alamayan hastalara aile hekimleri bakmıştır. Hastaların büyük çoğunluğu evlerine yakın olması nedeniyle aile sağlığı merkezlerinde Covid aşılarını yaptırmıştır. Pandemi nedeniyle yapılamayan okul aşıları birincil sağlık merkezlerinde yapılmıştır. Bu süreçte tüm bu iş yükünün altında ezilen birinci basamak hekimler ve sağlık çalışanları bu pandemi darboğazında randevu sisteminin işlemediği aile sağlığı merkezlerinde hangi zaman aralığında bir uzmanlık alanı olan kronik hastalara bakacak? Doğrusu ben bir kalp cerrahı olarak merak ediyorum. Yani mesela, bir kalp ameliyatı geçirmiş olan kronik bir hastaya bir pratisyen doktor arkadaş sağlık ocağında nasıl bakacak veya bir başka kronik hastaya uzmanlık gerektiren bir dalda nasıl bakacak inanın bilmiyorum? Hatta bu konuda tepki gösterdikleri için de bir sürü eleştiri ve kendilerine suç duyurusu şeklinde işlemler yapılmış diye duyduk. Üstelik, bu aile sağlığı merkezlerinde sağlıkçılara karşı darp ve silahlı saldırı haberleri her geçen artmaktadır. Hastanelerde güvenlik görevlileri bulunmasına rağmen yaşanan şiddet haberleri medyada sıkça yer almaktadır. Birincil basamak sağlık hizmetlerinin bulunduğu aile sağlığı merkezlerinde hekimlere ve sağlık çalışanlarına ulaşmak hastanelere kıyasla çok daha kolay olmasına rağmen hiçbir güvenlik görevlisi ya da herhangi bir önlem bulunmamaktadır. Hasta sağlığına ve devlet bütçesine getirdiği zararları önlemek adına gereksiz ilaç yazdırma ya da özel hastane tahlillerini devlet kurumlarında yaptırma taleplerine hekimler karşı koyduğunda yine sözlü ve fiziksel şiddet söz konusu olmaktadır. "Can güvenliğimizden korktuğumuz bir çalışma ortamında gereksiz ilaç kullanımının, keyfî istirahat raporu ya da kan tahlil taleplerinin önüne geçebilmemiz şüphesiz mümkün değildir." diye aile hekimlerimiz feryat ediyor. Can güvenliklerinin tehlikede olduğunu söylüyorlar Sayın Bakanım. Zaten doktora ve sağlık çalışanlarına karşı yapılan bu şiddet olayının bence en basit ilk basamağı Sayın Cumhurbaşkanımız -nasıl başka kişilere söylediyse- "Sağlık çalışanlarına da dokunanlar karşısında beni bulur." gibi bütün kamuoyuna bir duyuru yapsa inanın, kolluk kuvvetlerimiz de bundan sonra sağlık çalışanlarına yapılacak ufacık bir hakarette gereken en sert tepkiyi verecektir diye düşünüyorum. Konuşacak çok şey var Sayın Bakan…” dedi.

DOKTORLARIMIZ YURT DIŞINA GİDİYOR!

Yılmazkaya, “Genç doktorlarımız Almanya'ya, yurt dışına gitmeye çalışıyor. Dil kurslarında şu anda doktorların sayısı artmış. Şu anda bir uzman hekimin, devletteki, kamudaki bir uzman hekimin, diyelim ki en iyi performansla eline çok düşük ücretler geçiyor. Üniversitelerde öğretim görevlileri bırakmaya çalışıyor, kaçmaya çalışıyor Sayın Bakan. Bakın, bu öğretim görevlilerinin bir kısmının muayenehanesi var, bu yeni düzenlemeyle şu anda bazıları muayenehane açabiliyor, bazıları açamıyor, mahkemelik olmuşlar. Bunları da bir düzene sokun. Ya bu adamların tamamının muayenehanesini kapatın Sayın Bakanım ve özlük haklarını, maddi zeminlerini güçlendirin ya da bırakın fazla enerji sağlasınlar, geçinmeye çalışınlar çünkü şu anda uzman bir hekimin eline geçen gelir bir doktora yakışmıyor Sayın Bakan.” İfadelerini kullandı.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.