Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İŞSİZLİK RAKAMLARI KÖTÜ GELDİ

Yazının Giriş Tarihi: 19.10.2016 13:50
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 06:59

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayına ilişkin iş gücü rakamlarını açıkladı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yetişkinlerde işsiz sayısı, söz konusu ayda geçen yılın aynı dönemine göre 354 bin kişi arttı ve 3 milyon 324 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,9 puan artarak %10,7 seviyesine yükseldi. İşsizlik oranı haziran ayına göre 0,5 puan arttı. Haziran ayında işsizlik oranı %10,2 olarak gerçekleşmişti.

Aslında dikkat edilmesi ve odaklanılması gereken nokta, istihdam edilenlerin sayısı, temmuzda geçen yılın aynı dönemine göre 294 bin kişi artarak 27 milyon 636 bin kişiye yükseldi. Buna karşılık İstihdam oranı ise 0,2 puan azalarak %47 olarak gerçekleşti. Dikkatleri çekmek istediğim nokta nerdeyse 300 bin kişiye yeni istihdam sağlıyorsunuz ancak istihdam oranı azalıyor. Bunun sebebini aslında bir güç olan ve bizim iyi kullanamadığımız genç nüfus oluşturuyor. Genç nüfusumuza istihdam alanları oluşturarak üretime katıp hem ülkenin büyümesini hem de işsizlik oranının düşmesini sağlayabiliriz. Tabi ki gençlerin de kendilerini donamlı hale getirerek sadece işgücü değil, nitelikli işgücü olmak için çabalamaları gerekmektedir.

İş gücü temmuz da 2015’in aynı dönemine göre 650 bin kişi artarak 30 milyon 961 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,3 puan artarak %52,7 oldu. Söz konusu dönemde erkeklerde iş gücüne katılma oranı değişmeyerek %72,8 kadınlarda ise 0,6 puanlık artışla %33 olarak gerçekleşti.

***

Bu yıl temmuzda herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı geçen yılın aynı dönemine göre 0,7 puan azalarak %34,3 oldu. Bu oranın düşmüş olması kayıt dışı çalışanların azaldığını ve kayıt dışılığın çok azda olsa azaldığının göstergesidir.

Gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizin de en büyük ekonomik sorunlarının başında yüksek işsizlik oranı ve bu oranın düşürülmesine yönelik çalışmalar oluşturmaktır. Avrupa Birliği ülkelerine nazaran genç nüfusa sahip olmamız avantajının yanında bu genç nüfusa istihdam yaratmamız gerçeğini de beraberinde getirmektedir. Ekonomik kalkınma eylem planlarında artan genç nüfusa çalışma yaşına geldiğinde iş bulabilme amacı eylem planlarının çözüm sunması gereken en önemli problemlerin başında gelmektedir. Hükümetlerin yıllardır açıkladığı ve bundan sonrada açıklayacağını tahmin ettiğim yatırım teşvik paketlerinin daha verimli ve gerçekten uygulanabilir hale getirerek, yabancı yatırımcıları (üretim için gelen yatırımcıları) ülkeye çekmek için yatırıma uygun bölgeler oluşturmak ve bunun neticesinde ülkemizin başta genç işsiz sayısını ve genel anlamda işsizliği azaltmak hedefinde olmalıyız.  Kaynak: Anadolu Ajansı

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.