Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

KREDİ KARTLARINDA TAKSİT SAYILARININ ARTTIRILMASININ PİYASAYA ETKİSİ

Yazının Giriş Tarihi: 28.09.2016 13:39
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.12.2023 12:39

2013 yılında 61. Hükümet, ekonomik tedbirler kapsamında ekonominin en büyük baş belası olan cari açığı azaltmak için almış olduğu tedbirlerden en dikkat çekeni 31 Aralık 2013 tarih ve 28868 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren kredi kartlarında değişiklik yapılmasına dair yönetmelik ile kredi kartlarındaki taksit sayıları önemli ölçüde sınırlandırılmış oldu. Özellikle cep telefonunda taksit sınırlandırılmasının kaldırılması bizim gibi genç nüfus yoğunluğuna bağlı olarak cep telefonu kullanımında dünya lideri olan bir ülkeyi cari açığın azalması anlamında olumlu etkilemişti. Çünkü biz ülke olarak teknolojiyi üretmeden tüketen bu tüketimi de ithalat ile yapan ithalatında cari açığımızı olumsuz etkilediği bilinmekteydi. Yönetmelikle cep telefonları alımında taksitlendirme yapılmadığı için cari açığı olumlu yönde etkileyerek azalmış ve bir anlamda amacına ulaşmıştı. Cari açığın düşmesinde aslında en büyük pay bizim gibi petrolde dışa bağımlı olan ülkelerde düşen petrol fiyatları olduğunu göz ardı etmememiz gerekir.

Gelelim günümüze 65.Hükümet yavaşlayan ekonomik çarkları hızlandırmak piyasayı canlandırmak amacı ile 27 Eylül 2016 tarih ve 29840 sayılı Resmi Gazetede kredi kartlarında değişiklik yapılmasına dair yönetmelik yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu yönetmelik ile kredi kartlarındaki taksit sayıları arttırılmış ve piyasanın canlanmasını amaçlanmaktadır.

Yürürlüğe giren yönetmelik ile;

- mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 9 aydan 12 aya çıkarıldı,

- altın alımlarında taksit sayısı 4 e çıkarıldı,

- elektronik eşya ve bilgisayar alımlarında taksit sayısı 6 olarak uygulanacak,

- hava yolları, seyahat acenteleri, taşımacılık, konaklamada 9 taksit olacak,

-sağlık ve sosyal hizmetler ile ilgili harcamalar, sağlık ürünü alımları, kulüp ve derneklere yapılan ödemeler ve vergi ödemelerinde 9 ay olacak,

- kart borçluları istedikleri takdirde mevcut borç bakiyelerini en fazla 72 ay olmak şartıyla taksitlendirilebilecek,

- tüketici kredisi kullanımında vade 36 aydan 48 aya çıkarıldı,

- konut kredilerinde kredi sınırı %75 den %80 çıkarıldı,

- yönetmelikten önce market alışverişlerinde taksit olacağı beklentisi boşa çıktı ve market alışverişlerinde taksit yapılmayacak,

- en büyük beklenti içine girilen cep telefonunda taksitli alışverişe dönüleceği beklentisi de boşa çıkmış ve cep telefonunda taksit yapılmayacak.

Yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğin en dikkat çeken yönlerine değinecek olursak; ülkenin lokomotif sektörü olan inşaat sektörünün yavaşlayan çarklarını canlandırmak için kredi sınırının arttırılması kredi kullanıcılarının elini güçlendirebilecek ve inşaat sektörünü canlandıracaktır. Örnekle açıklayacak olursak 200.000 lira bir ev için önceden %75 olan kredi sınırı ile 150.000 TL kredi kullanılabilinirken yeni yönetmelik ile 160.000 TL kredi kullanılabilecek. Bu düzenleme ile hem yavaşlayan inşaat sektörü canlanacak ve sektöre bağlı yaklaşık 150 alt sektörde canlanmış olacaktır.

Yönetmelikle cep telefonunda taksit olacağı beklentisi yönetmeliğin çıkmasıyla boşa çıkmış oldu. Aslına yukarda da değindiğim gibi bizim gibi teknolojiyi üretmeden tüketen ülkelerde teknolojinin ithalatı cari açığı arttırıp ülke ekonomisini olumsuz etkilemektedir. Cari açığı azaltmak için cep telefonu alımlarında taksit sayısının kaldırılması cari açığın azalmasında aynı petrol fiyatlarının düşmesi gibi olumlu etki yaratmış ve en son temmuz ayında cari açık 2.602 milyon ABD dolar seviyesine düşmüştür.

Yönetmeliğin piyasayı canlandırmasını ve bunla birlikte insanların kendilerin olmayan parayı kullandıklarını unutmaması ve icralık duruma düşmemesi temennisiyle hayırlı olmasını diler iyi günler dilerim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.